Danilo Lukić / Foto: privatna arhiva

Dok se većini političkih stranaka koje izlaze na izbore zamera nedostatak sadržajnog političkog programa koji bi ih razlikovao od vladajuće partije, u vojvođanskoj opštini Plandište, zahvaljujući advokatu Danilu Lukiću i njegovoj Grupi građana “Za bolju opštinu Plandište”, ove zamerke padaju u vodu. Pored industrijske zone i besplatnih udžbenika, Lukić svojim sugrađanima obećava da će, kao predsednik opštine, da im nađe i supruge. Kako je rekao za naš portal, u ovom banatskom selu svega nedostaje, pa tako i potencijalnih udavača.

„Mi smo napravili ovu grupu građana da bismo imali alternativu ovoj vlasti. Opoziciono smo orijentisani, jer neka alternative mora da postoji. Kod nas u sazivu nema nijedan opozicioni odbornik, svi su iz SNS ili su prešli. Mi moramo da postojimo“, rekao je Lukić, napominjući da više ne mogu da čekaju da ih se vlast seti.

„Kod nas ova bagra ništa nije uradila. Industrijska zona nam, od kako je 2013. napravljena, zvrji prazna. Eno, po njoj ovce pasu. Nijedna investicija nije investirana u Plandištu. Za kapelu u Velikom gaju, selu na granici sa Rumunijom, dali su šest miliona, a za školu u istom selu, gde ima 12 deteta 50 miliona dinara. Za Plandište ništa. Mladi odlaze, propada opština …” kaže Lukić, tvrdeći da se novac iz budžeta troši na “rent a kar vozila od 108 hiljada, a opštinska škoda se vozika od Pančeva do Beograda”. Pored ekonomskih problema, Plandište je, kaže Lukić, ostalo i bez devojaka za udaju.

„Ja se bavim advokaturom, pa svi momci dolaze kod mene i žale se da nema devojaka. Ja im kažem da ćemo, ako oni ne mogu da se ožene, da uzmemo jedno dva autobusa i dovedemo bar sto žena iz Belorusije. I, eto, za sedam godina nama tri nova školska odeljenja“, kroz smeh kaže Lukić. Međutim, da mlade „iz uvoza“ nisu samo stvar humora, Lukić je potvrdio i na svom predizbornom plakatu, gde je najavio osnivanje posebnog budžeta za ovakve projekte.

„Kao predsednik opštine dajem reč da ću se boriti za osnivanje posebnog opštinskog fonda za podsticanje nataliteta u opštini i organizovati dolazak devojaka iz Belorusije i Kazahstana za naše neženje“. Na pitanje zašto je izabrao baš ove dve zemlje, Lukić je za Nova.rs pojasnio da te države nisu članice Evropske unije.

Da je Plandište zaista u problem sa odlaskom mladih potvrđuje, kako kaže Lukić i sam birački spisak.

„Na spisku nas ima 9.024, a tolko nema ni stanovnika. Mađari su uzeli mađarske pasoše, u dva sela smo imali Slovaka, oni su svi otišli u Slovačku. Upravo je u tome poenta. Da su otvorili tu Industrijsku zonu, dali ljudima plate po 500 evra, svi bi ostali, niko ne bi išao“, kaže Lukić, napominjući da je plan njegove Grupe građana upravo i u tome da zadrže ljude u Plandištu, kao i da se poljoprivredno zemljište vrati paorima „a ne tajkunima“.

Mada njegov program, takođe, nudi i „pomoć višedetetnim porodicama kroz besplatne udženike i vrtić, prevoz za učenike i pomoć studentima“, Lukić ipak nije želeo da pogađa koliko je svojih sugrađana uspeo njime da animira.

„Ne znam šta da vam kažem. Pokrili smo sve kontrole izbora, imamo i Dosta je bilo i Metlu, pa šta bude – bude“, kaže Lukić, najavljujući da je ovo priprema za predsedničke izbore 2022.

„Sledeća godina je već predizborna godina, a mi nemamo predsednika za kampanju. Vučić je skupio od partizana, četnika, komunista, Mađara, muslimana, Zukorlića, sve manjine … Mora prvo on da se sruši, pa ćemo dalje da vidimo,“ kaže Lukić napominjući da je krajnje vreme da i političari iz manjih sredina podele njegove ambicije.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram