Foto: Printscreen/Nova S

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je situaciju sa epidemijom koronavirusa da, uz pomoć svoje tabloidne mašinerije, sebe predstavi kao spasioca života građana, što je najjasniji primer zloupotrebe vanrednog stanja, ocenili su gosti u emsiji "Utisak nedelje".

Autor emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“, novinar Ivan Ivanović smatra da je u Srbiji na delu uzurpacija medija i javnog života.

„Vučić je jedini predsednik koji je podelio sopstveni narod. Jedna trećina može da pročita različita mišljenja u odnosu na vlast, do dve trećine sluša svaki dan jednu istu poruku. Čovek je kidnapovao državu“, rekao je on.

Za glavnog i odgovornog urednika Danasa, Dragoljuba Dražu Petrovića, tek nakon vanrednog stanja bi bilo, kako kaže, abnormalno da opozicija učestvuje na izborima, jer se predsednik, kako ocenjuje, predstavio građanima kao junak koji je spasio živote.

„A kad vam neko to učini, vi ćete glasati za njega ceo život. On udara na najtanje emocije ljudi“, navodi Petrović.

Najavljeno zasedanje Skupštine, prema oceni profesorke Jelene Đorđević, dolazi kao rezultat insistiranja Evropske unije, odakle su stizale poruke da je zbog nerada paralmenta suspendovana demokratija u Srbiji. Ona smatra da opozicija ne bi trebalo da se vraća na skupštinska zasedanja.

„A  institucija koja nije demokratska je upravo ta Skupština. Ona će sada aminovati vanredno stanje, kako bi se pokazalo svetu da kod nas ipak postoji demokratija. Ne mislim da opozicija treba da se vrati u Skupštinu i da joj daje legitimitet“, navela je ona.

Foto: Printscreen/Nova S

Govoreći o slobodi struke da samostalno donosi odluke, Ivanović je istakao da postoji veliki jaz između toga šta struka stvarno misli i šta mora da kaže.

„Ja verujem da su se lekari do poslednjeg trenutka borili za svoje stavove, a da su političari pokušavali da to smeste u svoj kaleidoskop kako bi se to najviše prodalo narodu. Mi imamo velike zabune oko datuma kad je virus krenuo i da li smo imali dovoljno opreme, što je jako važno“, rekao je Ivanović.

Petrović objašnjava da je najveći problem u tome što struka sluša politiku i ne želi da je kritikuje. On je podsetio da je pored doktora Nestorovića koji je na prvoj konferenciji Kriznog štaba govorio da je koronavirus najsmešniji virus u istoriji i epidemiolog Kon građane uveravao da se život u Srbiji neće mnogo promeniti usled pandemije koronavirusa.

„Mislim da ni epidemiolozi ne znaju šta se dešava, jer je ovo sasvim nova stvar. Brine me to što oni najavljuju realaskaciju mera. Ne osećam neko poverenje dok gledam konferencije za štampu, jer mi se čini da ni struka nije upućena u sve što se dešava“, napominje Petrović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare