Siniša Nikolić, Ivan Vujačić i Božidar Đelić Foto: Ivan Dinić/Nova

Zoran Đinđić se danas ne bi pomirio sa stanjem u državi i nema mesta njegovom poređenju sa sadašnjom vlašču i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saglasni su gosti "Utiska nedelje" komentarišući izjavu aktuelnog ministra i nekadašnjeg saradnika Zorana Đinđića Gorana Vesića koji je rekao da je upravo ono što se danas dešava u našoj zemlji "bila Đinđićeva politička vizija i da su svi njegovi politički ciljevi ispunjeni".

Nekadašnji ministar finansija u Đinđićevoj vladi Božidar Đelić istakao je da se Zoran Đinđić ne bi pomirio sa činjenicom da smo danas dalje od EU nego što smo bili kada je on bio na vlasti.

„Naravno da mi se diže kosa na glavi, to nije istina“, prokomentarisao je Đelić današnju izjavu Gorana Vesića.

On je naveo i da se Đinđić ne bi pomirio sa činjenicom da novinari danas moraju da beže iz zemlje ili time da nijedan posao u Srbiji ne završavaš ako nisi kum ili ako nisi neki međunarodni prijatelj, da nema ni tendera, a ni transparentnosti.

Božidar Đelić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Ne bi bio zadovoljan kada bi video da ipak pokušava da se progura štetan po ekologiju i ekonomiju projekat oko litijuma, mada su navodno od njega odustali, ali evo sada se opet vraća. Naravno da to nije Srbija koja korespondira sa nekim normalnim društvenim i evropskim uređenjem“, rekao je Đelić i dodao da Vesić koji navodi pomenuto poređenje “ ima svoj interes i pokušava sam sebi to da opravda“.

Profesor na Ekonomskom fakultetu i bivši ambsador u SAD-u Ivan Vujačić rekao je da Goran Vesić nije jedini koji pravi ta poređenja i da se ona „prave sistematski i nameću“.

„Tu nema nikakvog poređenja. Đinđić i ova sadašnja vlast su nebo i zemlja i poređenja tog tipa su skaredna i po njegovim ličnim osobinama, po celoj njegovoj aktivnosti i želji da se Srbija vrati na evropski put i gura tim pravcem. Mi u svemu tome stagniramo i nazadujemo“, rekao je on.

Ivan Vujačić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Ni sa aspekta dela, kao ni sa aspekta ličnosti, apsolutno nema nikakvog poređenja“, poručio je Vujačić.

Siniša Nikolić, nekadašnji šef kabineta premijera Zorana Đinđića, takođe se u „Utisku nedelje“ osvrnuo na Vesićevo poređenje.

„Vidite i vuk zavija na mesečinu, ali to ne znači da će pobediti na Evroviziji. To što neko ustaje u 6 ujutru i radi čitav dan, ne jede, ne spava i ne ide u toalet ne daje mu nikakve komparativne prednosti sa Zoranom Đinđićem“, ocenio je Nikolić.

Siniša Nikolić Foto: Ivan Dinić/Nova

Podsetimo, Goran Vesić je već godinama u jatu naprednjaka, a od oktobra prošle godine je i ministar u Vladi Srbije. On se ranije danas oglasio povodom 20. godišnjice od ubistva Zorana Đinđića i izjavio da bi Đinđić bio „zaista srećan da može danas da vidi Srbiju, u smislu njenih evropskih integracija i u tome kako ekonomski napreduje“.

„Kada je Zoran Đinđić 2000. godine došao na vlast njegova politička agenda je bila povratak Srbije u međunarodnu zajednicu, početak pregovora Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, zatim ekonomsko snaženje Srbije i njeno otvaranje prema svetu. Svi njegovi politički ciljevi su danas ispunjeni“, rekao je Vesić za Tanjug.

On je naveo i da je Đinđić prvi srpski političar koji je na „realan način pristupio problemu Kosova, a da na sličan način danas radi i Aleksandar Vučić“.

Goran Vesić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zoran Živković, koji je bio predsednik Vlade nakon ubistva Đinđića, ranije danas je naveo za Nova.rs da je to potpuno besmisleno i da je svako poređenje Đinđića i Vučića, sa idejom da se na bilo koji način poistovete, jeres.

***

BONUS VIDEO – Šta o Đinđiću znaju oni koji će o zemlji odlučivati u budućnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar