Goran Vesić Foto:Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Predrag Mitić/Screenshot/politika.rs

Goran Vesić, ministar u sadašnjoj vladi i nekadašnji saradnik Zorana Đinđića, izjavio je da je upravo ono što se danas dešava u Srbiji bila Đinđićeva politička vizija i da su svi njegovi politički ciljevi ispunjeni. Zoran Živković, koji je bio predsednik Vlade nakon ubistva Đinđića, navodi za Nova.rs da je to potpuno besmisleno i da je svako poređenje Đinđića i Vučića, sa idejom da se na bilo koji način poistovete, jeres.

Goran Vesić je već godinama u jatu naprednjaka, a od oktobra prošle godine je i ministar u Vladi Srbije. On se danas oglasio povodom 20. godišnjice od ubistva Zorana Đinđića, koji se duboko protivio svemu onom što su činili radikali, koji su danas uglavnom u redovima SNS.

Vesić je uprkos tome izjavio da bi Đinđić bio zaista srećan da može danas da vidi Srbiju, u smislu njenih evropskih integracija i u tome kako ekonomski napreduje.

„Kada je Zoran Đinđić 2000. godine došao na vlast njegova politička agenda je bila povratak Srbije u međunarodnu zajednicu, početak pregovora Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, zatim ekonomsko snaženje Srbije i njeno otvaranje prema svetu. Svi njegovi politički ciljevi su danas ispunjeni”, rekao je Vesić za Tanjug.

On je naveo i da je Đinđić prvi srpski političar koji je na realan način pristupio problemu Kosova i Metohije, a da na sličan način danas radi i Aleksandar Vučić.

Zoran Živković, koji je bio blizak saradnik ubijenog premijera i predsednik Vlade nakon njegovog ubistva, kaže za Nova.rs da postoje “stvorovi koji ne zaslužuju nikakav komentar”, ali i da generalno “svako poređenje Đinđića i Vučića sa idejom da se na bilo koji to način poistoveti i izjednači je jeres”.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“To je jedna odvratna stvar. Postoje, ponavljam, stvorovi koji su spremni zbog svoje promocije ili materijalne dobiti ili bilo čega da dozvole sebi bilo kakvo besmisleno poređenje i zaključivanje, ali definitivno Srbija koju vodi Vučić Aleksandar nema nikakve veze sa Srbijom koju je vodio i čija ideja i promocija jeste bila politika koju je vodio Zoran Đinđić. To je potpuno besmisleno”, navodi Živković.

On kaže da je Zoranova ideja bila zdrava, normalna, na zakonu zasnovana, principijelno dosledna Srbija koja bi, da njega nisu ubili, odavno bila u EU.

“Bila bi jedna od, ne vodećih, ali sigurno primereno značajnih država EU. Ono što imamo danas je Srbija u 19. veku gde neki ljudi, pre svega ovaj koji se hvali da je na vrhu, a i mnogi oko njega, vraćaju Srbiju u vreme koje je – ja se dvoumim da li je neposredno posle turske vlasti ili za vreme turske vlasti”, ističe Živković.

On je dodao da je to potpuna besmisao.

“Zoran Đinđić je lider moderne, zdrave evropske Srbije u 21. veku i niko ko je danas u bilo kom organu vlasti Srbije nema prava da pomisli da kaže nešto o njemu, a kamoli da to stvarno i kaže”, naveo je Živković.

BONUS VIDEO Šetnja i pomen u čast Zorana Đinđića od strane Demokratske stranke.