Foto: Ivan Dinić/Nova S

Pogledajte novo izdanje emisije "Utisak Nedelje" u kome su autorka Olja Bećković i istoričar Milan St. Protić, pravnica Sofija Mandić i politikolog Dušan Milenković razgovarali o tome kako smo došli do toga da ljude nije briga, da li imamo uzore danas i ko su oni, te šta sve narod treba da rizikuje da bi se stanje u Srbiji promenilo.

Politikolog Dušan Milenković osvrnuo se na problem apatije i nezainteresovanosti građana kada je u pitanju stanje u kom se zemlja nalazi.

„Mislim da treba da promenimo rečnik i način na koji promišljamo ovo što živimo danas“, istakao je on i dodao da se građanima treba obraćati na drugačiji način „da bi počeli da nas slušaju“.

S druge strane, pravnica Sofija Mandić smatra da nije problem u emisijama i rečniku već u tome što „svi koji su apatični i nezadovoljni konstatuju da je tako, a nisu spremni da rizikuju“.

„Mislim da bi trebalo da se trgnemo i da svako od nas treba da bude spreman na rizik kako bi se sve ovo promenilo“, ocenila je pravnica.

Ona ističe da je potrebno da izađemo iz matrice i zone komfora, te da se pomirimo sa tim da moramo da rizikujemo.

„Svakodnevno se usprotiviti nepotizmu, korupciji i nepravdi. Da vežbamo svaki dan na svakom mestu. Da vežbamo da rizikujemo komfor“, objašnjava, te dodaje da treba da se okrenemo, ne samo riziku nego i tome „šta sve imamo“.

Istoričar Milan St. Protića smatra da svako mora da rizikuje da bi se nešto promenilo, te da danas „nedostaje onaj entuzijazam koji nas je vodio 90ih“.

Istakao je i da nam nedostaje drugačiji sistem vrednosti, te da je on devedesetih učestvovao u jer je postojao motiv.

„To je bio izazov da učestvujem u nečemu što će zemlji da donese neophodnu, fundamentalnu promenu. To daje neki smisao mladom čoveku“, istakao je istoričar.

Pogledajte celu emisiju “Utisak nedelje” :

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram