Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Poslanici Skupštine Kosova sa 65 glasova za, nijednim protiv i uzdržanim, usvojili su načelno budžet za 2022. Budžet planiran za sledeću godinu je 2,7 milijardi evra, javila je Koha.

Na današnjoj plenarnoj sednici još jednom se vodila teška polemika i iznosile teške optužbe od strane opozicije na račun vlade Aljbina Kurtija, javlja Kossev.

Poslanici opozicije optužili su vlast da pravi političke podele u budžetu, jer je, kako navode, vlast „kažnjavala opštine“ u kojima je opozicija vodila tokom izbora.

Nekadašnja vlast, a sada opozicija trpela je takođe teške kritike tadašnje opozicije a sadašnje kosovske vlasti. Opozicioni poslanici danas su Kurtija žestoko optuživali da nastavlja da radi upravo ono što im je nekada sam spočitavao.

Tako je poslanik PDK Ardian Kastrati Kurtiju za skupštinskom govornicom doneo džip igračku (Kurti u tom trenutku nije bio tu) kao podsetnik na, kako tvrdi, nedavnu predizbornu kampanju Samoopredeljenja, u kojoj se službenim vozilima kretao tokom predizbornih aktivnosti kako bi podržao svoje kandidate za gradonačelnike. A upravo je to Aljbin Kurti godinama kritikovao dok je bio u opoziciji.

Kastrati je Kurtija ironično zapitao u današnjoj raspravi o budžetu, zašto nije ostavio i posebnu stavku za benzin, i to za crne džipove.

A da je tako, dovoljno je da se ode na Jutjub kanal i u arhivi potraže snimci, kazao je ovaj poslanik.

Slične optužbe u prepodnevnom radu sednice Kurtiju je uputila i poslanca AAK-a Time Kadrijaj ali drugim povodom. Ona je upitala Kurtija do kada će se struja plaćati građanima na Severu Kosova, a odmah potom i kazala da dok je Pokret Samoopredeljenje bilo u opoziciji, upravo su oni optuživali svaku vladu za isto.

„Kad ste bili u opoziciji krivili ste Vladu, sada kada ste u Vladi krivite nelegalne strukture Srbije. Zašto krivite neke druge, da li to znači da ste velikodušni državnim novcem? I kada će početi sistem naplate za severne opštine na Kosovu?“, upitala je ona.

Evo kako je Kurti odgovorio na ovo pitanje:

„Tačno je da smo bili kritični kada smo bili u opoziciji, jer sada smo nasledili ovu situaciju koja nam je pokazala da smo bili u pravu u svojoj kritici. U Briselu je napravljeno mnogo nepovoljnih sporazuma za Kosovo i sada mi plaćamo posledice. U Briselu su glavni argumenti protiv nas sporazumi i pomirenje, koje su napravile bivše vlade i ja sada moram da operišem nasleđem koje je preostalo. Dajem sve od sebe u skladu sa zakonima i ustavnošću. Trudimo se i čim budemo mogli doći će dan za naplatu struje građanima na Severu jer je to diskriminacija za ostale građane“, rekao je.

Sa druge strane, vlast o sebi govori u superlativu, i uglavnom uz upotrebu brojki kojima pokazuje, ono što predstavlja kao uspeh.

Za osam meseci koliko je na poziciji premijera u vladi Kurti 2, Aljbin Kurti kaže da je vlada donela 396 odluka, a ekonomija „nikada nije zabeležila veći rast nego 2021“.

„Ovo je rezultat dobrog upravljanja. Godinu u kojoj odlazimo, zatekli smo sa dugovima, poništili smo rešenje za eksproprijaciju puta Peć-Zahač. Po prvi put glasamo o budžetu koji je u potpunosti naš. Budžet koji ima izmerena izdvajanja za razvojne projekte. Budžet koji daje prioritet bezbednosti, zdravlju i obrazovanju. Ovim budžetom smo izdvojili 45 miliona za pomoć trudnicama i dečji dodatak. Prvi put smo izdvojili 10 miliona za kupovinu ambasada. Podržaćemo domaće proizvođače sa 200 miliona evra. Za savremenu opremu za policiju i vatrogasce izdvojili smo 10 miliona. Za državne rezerve smo izdvojili 10 miliona. Vojska nam je glavni prioritet, pa smo prvi put izdvojili budžet od 100 miliona evra“, rekao je on, prenosi Koha.

Kurti je po drugi put ove nedelje prisustvovao sednici u kosovskoj skupštini. Na današnjoj sednici 11 je tačaka na dnevnom redu, među kojima su četiri nacrta zakona (za budžetska izdvajanja, o biocidnim proizvodima, te drugo razmatranje Nacrta zakona o elektronskoj identifikaciji i pouzdanim uslugama u elektronskim transakcijama, i drugo razmatranje Nacrta zakona o plemenitim metalima. Razmatra se i izveštaj Agencije za statistiku za prošlu godinu, izbor zamenika direktora regulatornog organa za vodoprivredu i izbor članova borda RTK. Inače, o više ovih tačaka se već duže vreme raspravlja upravo snažnim primedbama od strane opozicije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare