Kosovo izbori Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "želi bosnizaciju Kosova" i da od njega napravi "nefunkcionalnu državu" i izrazio zabrinutost "zato što Srbija trenutno troši više na vojsku nego svi drugi zajedno na Zapadnom Balkanu".

On je u intervjuu za zagrebački Večernji list rekao da se Srbija na Zapadnom Balkanu „ponaša kao Rusija, jer pokušava da pravi Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini kao Belorusiju, a Crnu Goru kao Ukrajinu“.

Kurti je rekao da „Kosovo nije problem, da Kosovo ima problem i da je taj problem Srbija, u kojoj nema pluralizma i gde postoji samo partija“.

„Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i partija. Tu nema pluralizma, ali oni tvrde da je demokratija izabrana. Srbija je u poslednje vreme uveliko povećala svoje vojne izdatke. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija zajedno ne troše koliko Srbija sama. To se ne dešava zbog Mađarske i Rumunije, a ova militarizacija Srbije je za nas veoma zabrinjavajuća“, rekao je Kurti.

On je naveo da postoji volja i interes za sveobuhvatan sporazum za Kosovo i ocenio da to zavisi od toga da li je Srbija spremna i da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije takva da „mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup“.

Na pitanje da li bi se složio sa eventualnom razmenom teritorija, Kurti je odgovorio odrečno i rekao da želi da se dijalog odvija za prava i potrebe građana, a ne za razmenu teritorija.

„U prirodi autokrata je da misle da mogu da razmenjuju teritorije kao da su njihova svojina. Nismo u srednjem veku, sa monarsima koji teritorije države smatraju zemljom oca ili monarha, a narod porodicom onoga koji vlada. Mislim da ni Srbi ne žele to, hoće samo predsednik Srbije. Sada, dok sam ja na vlasti, on ne pominje razmenu teritorija, ali želi ‘bosnizaciju’ Kosova u vidu autonomnog srpskog entiteta u okviru naše republike, da od nas napravi nefunkcionalnu državu, koja to nije“, kazao je Kurti.

Na pitanje zašto se kosovska vlada protivi stvaranju Zajednica srpskih opština u skladu s potpisanim sporazumom u EU 2013. godine, Kurti je naveo da ono što Srbija pokušava nametnuti kosovskoj državnosti i ustavnom poretku nisu želje ili volja kosovskih Srba, već izraz hegemonističkih težnji Srbije.

Upitan kako gleda na kritike koje je izneo predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel na akciju specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova, Kurti kaže da ta akcija nije bila usmerena protiv bilo koje nacionalnosti ili zajednice koja živi na Kosovu.

BONUS VIDEO: Apostolovski: Kurtijeva akcija opasno nervira zapad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare