Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Ustavni sud Kosova je danas, 16 dana nakon donošenja, objavio u celosti odluku kojom je ocenio nevažećim glas poslanika Etema Arifija, tokom glasanja za formiranje Vlade premijera Avdulaha Hotija, i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

Sudska odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku. U odluci se navodi da je sud jednoglasno proglasio prihvatljivom žalbu Pokreta Samoopredeljenje.

Sud je ocenio da shodno Ustavu Kosova i Zakona o opštim izborima osoba osuđena pravnosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine ne može biti kandidat za poslanika niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Ustavni sud je presudio da odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika, te da predsednik Kosova mora da raspiše izbore koji moraju biti održani najkasnije 40 dana od dana raspisivanja.

Presuda nema retroaktivno dejstvo i na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade premijera Hotija ostaju na snazi, a Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Sada je na potezu v.d. predsednica Kosova Vjosa Osmani koja bi odmah po objavljivanju odluke u Službenom glasniku trebalo da potpiše ukaz o raspuštanju sedmog saziva Skupštine Kosova i odredi datum održavanja novih izbora, najkasnije u roku od 30 dana od dana ukaza o raspuštanju Skupštine Kosova.

Osmani je 22. i 23. decembra održala konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka zastupljenih u kosovskom parlamentu i od njih dobila saglasnost da se izbori zakažu odmah nakon stupanja na snagu odluke Ustavnog suda.

Kao mogući datumi održavanja prevremenih parlamentarnih izbora spominju se 7. i 14. februar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar