Srđan Đorđević Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs; univerzitetpim.com

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Srđan Đorđević izabran je za člana Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava, iako je bio upleten u aferu “Indeks”, te zbog korupcije prvostepeno osuđen na tri godine zatvora. Ovaj skandal, prema mišljenju sagovornika portala Nova.rs je dvostruk. Prvo jer potvrđuje nešto što sad već postaje pravilo, a to je da vlast Srpske napredne stranke uvek bira kadrove koji su imali problema sa zakonom. Drugi problem jeste način na koji je Đorđević izabran, s obzirom na to da se ne može reći da je ekspert za ustavno pravo. A nije da Srbija nema boljih poznavalaca ove oblasti.

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo doneo je nedavno odluku o obrazovanju Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava.

Za predsedavajuću radne grupe izabrana je predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević. Izabrani su i članovi, a među njima na veliko iznenađenje javnosti – profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Srđan Đorđević.

Jedan od “indeksovaca”

Upravo onaj profesor čije se ime našlo na spisku 12 profesora i saradnika kragujevačkog Pravnog fakulteta koji su zbog prodaje ispita i diploma prvostepenom presudom dobili od dve do osam godina zatvora.

Srđan Đorđević Foto:printscreen/univerzitetpim.com

Nakon marataonskog suđenja u trajanju cele jedne decenije, 2019. godine sudsko veće Višeg suda u Smederevu, na čelu sa predsednicom tog suda Slađanom Bojković, izreklo je prvostepenu presudu kojom je 16 “indeksovaca“ od kojih su 12 univerzitetski profesori, osuđeno na ukupno 61 godinu zatvora.

Najveće kazne, kao što se na osnovu zahteva tužilaštva i očekivalo, dobili su bivši dekan i potom, po izlasku iz pritvora, prodekan kragujevačkog Pravnog fakulteta, Sveto Purić (osam godina), te profesorka Dragana Petrović, koja je osuđena na sedam godina zatvora.

Srđan Đorđević osuđen je na tri godine. Reč je o prvostepenoj presudi.

Optužen i za plagijat

U međuvremenu optužen je i za falsifikovanje.

Kako je pisao Danas, Etičkoj komisiji Pravnog fakulteta u Kragujevcu, upućeni su zvanični zahtevi za utvrđivanje neakademskog ponašanja nastavnika i oduzimanje nastavničkog zvanja Milanu Paleviću i Srđanu Đorđeviću, zbog plagiranja.

“Rad Milana Palevića i Srđana Đorđevića “Sloboda informisanja i zloupotreba medija u procesu globalizacije”, objavljen u zborniku “Usklađivanje pravnog sistema Srbije sa standardima EU” – knjiga šest – plagijat je.

Za tećinu tog rada utvrđeno je da predstavlja plagijat tekstova dve autorke, novinarki AFP-a, Katarine Subašić i Nevene Ružić, kaže se u zvaničnom zahtevu koji je Etičkoj komisiji Pravnog fakulteta u Kragujevcu dostavljen 28. decembra prošle godine, i u kojem se precizno navode delovi rada dveju novinarki koji su, kako je rečeno – pokradeni”, pisao je Danas 2019. godine.

Iako optužen za korupciju i plagiranje, Đorđević dve godine kasnije postaje član radne grupe koja će se baviti izmenama Ustava.

Škero: Sumnja na njegov rad u grupi

Nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije i predsednica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Vida Petrović Škero komentarišući ovaj slučaj za Nova.rs kaže:

Vida Petrović Škero Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Činjenica je da je on bio osuđen, da li pravosnažnom ili nepravosnažnom presudom to ne znam, ali kad država angažuje nekog normalnije bi bilo da to bude neko ko ima stručni i moralni integritet. Ne znam da li je osuđen ili ima oslobađajuću presudu, ako je ovo drugo u pitanju onda ovo ne bi bio toliki problem. Postavlja se, međutim, pitanje da li profesor uvoda u pravo ima tu specifičnu težinu eksperta i zašto je upravo on izabran za člana Radne grupe, kada znamo da postoji zaista puno kvalitetnih poznavaoca ustavne problematike. Profesora ustavnog prava koji su se već bavili upravo ovim delom koji se odnosi na sadašnje izmene. Sve to ostavlja otvoreno pitanje koji je bio kriterijum za njegov izbor i dovodi u sumnju njegov rad u ovoj grupi”, kaže Škero.

Prelević: Mi živimo skandal

Advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević kaže da nije nimalo iznenađen.

Božo Prelević Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Mi živimo skandal, mi živimo falsifikat života. Ovo samo potvrđuje da naprednjaci uvek izaberu za saradnike one koji su imali problem sa zakonom i to je zaista fascinantno. Imate toliko profesora koji imaju znanja i stručnosti, a nisu osuđivani. Veoma važno pitanje je i da li je on izdržao zatvorsku kaznu ili nije, jer ako nije onda mislim da se radi o stručnom licu, nego o ucenjenom licu. Mislim da će njegovi predlozi amandmana objasniti zašto je bio neophodan u ovoj radnoj grupi”, zaključuje Prelević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare