Ilustracija Foto: Nova.rs

Iako je Viši sud u Smederevu, posle 11 godina suđenja optuženima za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, izrekao prvostepenu presudu pre petnaest meseci, pismeni otpravak presude još nije sačinjen i uručen strankama u postupku.

Objašnjenje nadležnih za ovo je „složenost maratonskog postupka“, u kom su akteri afere „Indeks“, među kojima je dvanaestoro univerzitetskih profesora, osuđeni na ukupno 61 godinu zatvora.

– Tačno je da presuda u ovom predmetu još nije dostavljena strankama u postupku – potvrđuje Slađana Bojković, predsednica Višeg suda u Smederevu i predsednica veća koje je sudilo profesorima. – Njen nacrt je izrađen, i u toku je detaljna i sveobuhvatna kontrola onoga što je napisano u obrazloženju presude. Upravo to je od bitnog značaja za jasnoću presude i konačne zaključke koji treba da budu smisleni i napisani na način koji ne ostavlja bilo kakve nedoumice o oceni dokaza i onome što je sud tokom postupka utvrdio, a što je u krajnjem ishodu bilo od uticaja prilikom njenog izricanja.

Rok za izradu presude je 15 dana, a to što u proteklih 15 meseci to nije učinjeno, nije kršenje zakona jer, kako sudija Bojković napominje, Zakonom o krivičnom postupku data je mogućnost produženja roka u naročito složenim predmetima.

– Zbog broja optuženih, kojima je postupak okončan (20), zatim krivičnih dela koja su obuhvaćena optužnim aktom (65), koje svako za sebe iziskuje obrazlaganje kao da je reč o pojedinačnoj presudi, ali i obimnosti činjenične građe, jer samo spis sa glavnog pretresa ima oko 6.000 stranica, krivični postupak je svakako kompleksniji i obimniji. Zbog toga je rok za izradu presude morao da bude znatno duži – ističe sudija Bojković.

Ne treba zaboraviti, kaže ona, na specifične uslove rada tokom vanrednog stanja, a posebno osetljivost posla, jer od kvaliteta presude, a ne samo dokaza, zavisi konačan ishod postupka.

Sudija Bojković tvrdi da nema bojazni od zastarevanja zbog čega je mnogi kritikuju. Za krivičo delo primanje mita, za koje je zaprećena kazna od dve do dvanaest godina, apsolutna zastarelost nastupa tek protokom roka od 30 godina od izvršenja dela.

– Tako da se to, imajući u vidu period obuhvaćen optužnim aktom, ne može dogoditi u ovom desetleću – kaže sudija.

Zasad nije izvesno kada će presuda biti uručena strankama u postupku. Kada je budu primili, imaće rok od 15 dana za žalbe, o kojima će se odlučivati Apelacioni sud u Beogradu.

Foto:Nova S

Inače, sudski postupak okončan je decembra 2019. godine. Najviše kazne dobili su nekadašnji dekan kragujevačkog Pravnog fakulteta Sveto Purić, koji je prvostepenom odlukom osuđen na osam godina i profesorka Dragana Petrović, koja je osuđena na sedam godina zatvora. Među preostalih desetoro profesora nepravosnažno osuđenih za primanje mita, četvorica su aktuelni redovni profesori Pravnog fakulteta.

Za polovinu postupak obustavljen

Afera „Indeks“ izbila je 2007. godine. Na prvoj optužnici našlo se 37 optuženih, a drugom optužnicom obuhvaćeno je 49 osoba, pre svega onih koji su davali mito. Optužnice su spojene za 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji. Suđenje je počelo septembra 2009. godine, a dva puta je kretalo ispočetka. Za gotovo polovinu optuženih za davanje mita i zloupotrebu službenog položaja postupak je obustavljen zbog zastarelosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar