Dragan Đilas u kafiću Foto: Twitter

Obračun vlasti sa političkim neistomišljenicima ušao je u novu fazu. Na meti više nisu samo lideri i stranački aktivisti. U Srbiji je sudeći prema onome što se dešava na terenu postalo opasno i popiti kafu ili čak samo uslužiti nekoga iz opozicije. Ovakvo “besprizorno” ponašanje može biti kažnjeno tako što će vam inspekcija zatvoriti lokal ili će vas proglasiti za islamskog fanatika.

Ovaj vrlo neobičan trend započet je u maju, kad je pekar iz Kraljeva Armin Ašimi proglašen za islamskog fanatika samo zato što se fotografisao sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom i usudio se da fotografiju postavi na svoj Fejsbuk profil.

Crtanje mete

Tog dana potpredsednica SSP Marinika Tepić davala je iskaz u tamošnjem tužilaštvu povodom afere “Palma”. Tom prilikom se Ašimi fotografisao sa Đilasom, a ubrzo nakon toga, njihove fotografije su osvanule na stranicima državnih tabloida.

Armin Ašimi
Armin Ašimi Foto: Nova.rs

“Iskoristili su bradu koju nosim zadnjih pet godina, da napišu da sam ja fanatik, fundamentalista, ili isisovac. Stavili su mi takvu etiketu i nacrtali metu na čelu. Mi smo došli da ispratimo davanje iskaza Marinike Tepić u vezi sa slučajem oko Palme. Đilas se iz poštovanja pozdravio sa svima nama koji bili tu. I ja sam kasnije napravio fotografiju“, objašnjavao je tada Ašimi.

Ubrzo nakon toga reagovao je i sam Đilas:

“Armin je Goranac, pekar, čovek čija porodica hrani hlebom Kraljevo već 75 godina. Oženjen Srpkinjom, imaju troje dece. Informer ga je proglasio islamskim fanatikom jer
se slikao sa mnom. Armine izvini”, napisao je Đilas na Tviteru.

Koliko koštaju četiri kafe

Avgust će u Vrnjačkoj Banji zapamtiti dvoje privrednika. Jedan jer je opoziciju uslužio, drugi jer se slikao. Dan kasnije nakon ove “besčasne” radnje oba njihova lokala zatvorila je inspekcija.

O ovome je javnost obavestio potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović.

“Juče smo nakon stranačkog skupa u Vrnjačkoj Banji Dragan, Marinika, Borko i ja bili u restoranu Frida 1927, vlasnika Dragana Bogdanovića. A vlasnik brze hrane TNT Lazar
Gočanin se slikao sa nama. Danas je inspekcija zatvorila oba restorana u Vrnjačkoj Banji – napisao je na Tviteru Bulatović 6. avgusta 2021. i dodao:

“Definitivno diktatura!”.

Kad zafale koka kola il dve

Slična situacija desila se i pre nekoliko dana u Užicu.

Odluka lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i njegovih saradnika da, posle skupa u Užicu, sa prijateljima popije piće u bašti jednog užičkog kafića obila se o glavu njihovim vlasnicima. Njima je već ujutru u posetu stigla Poreska inspekcija, koja je posle par sati kontrole, donela odluku kojom je na 15 dana zabranila rad kafića.
Suvlasnik kafića Branko Marić rekao je da za posetu Đilasa i njegovih saradnika nije ni znao jer je bio na ručku. Tu informaciju je kasnije dobio od konobara, ne smatrajući je značajnom.

„Rekao mi je da su u bašti popili piće i otišli dalje, to je za mene bila samo informacija. Jutros je stigla Poreska inspekcija ali ja i dalje nisam to dovodio u vezu sve dok nismo videli da ta poseta nije uobičajena inspekcijska kontrola, iako je to postao pravi pritisak i neprijateljsko okruženje za nas ugostitelje, stalno nas nešto kontrolišu”, rekao je Marić i dodao:

“Petnaest godina smo u ovom poslu, nije nam poseta inspekcije strana ali nikada se nisu zadržali toliko dugo. To traje 15 minuta do pola sata, ovog puta je to potrajalo oko dva sata. Inače, skoro su dolazili, sve je bilo u redu ali ovog puta sam video da idu do detalja. Tražili su presek stanja, bilo je sve u redu, a onda su krenuli da
trkeljišu” šank. Navodno se nešto nije složilo u dve-tri kokakole i to je bio razlog da odluče da nas zatvore“.

Nervoza režima

Govoreći o ovom novom trendu profesorka i članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković za list Nova kaže da cela situacija govori da je režim dostigao vrhunac nervoze.

Biljana Stojković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Toliko da ne mogu da istolerišu ni da opozicija popije kafu u kafiću. Najstrašnije je što vlast na ovaj način poručuje privrednicima da moraju da vode računa ko se režimu dopada. A poručuje i da opozicioni lideri ne smeju da borave u restoranima i kafićima. To je toliki ružno i diskriminatorski, u krajnjoj liniji sitnošićarski. Bez imalo dostojanstva koje bi vlast trebalo da pokaže. Izgleda da ne znaju šta je novo u ponašanju, bontonu, društveno prihvatljivom ponašanju. Prosto, ne može se tako. Da nije tužno, bilo bi smešno”, rekla je Stojković.

BONUS VIDEO: Đilas: Vučić stoji iza medijskih napada na mene


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare