Za koga ćete da glasate? Možemo li da računamo na vaš glas? To su glavna pitanja koja aktivisti SNS postavljaju građanima Srbije u besomučnim telefonskim pozivima pred svake izbore. Tako je i sad, a jedan od tih poziva upućen je i urednici i novinarki novina i portala “Nova”. Svu pažnju ukralo je nekoliko reči s početka razgovora - zovemo vas iz izbornog štaba Aleksandra Vučića. Za šta se tačno predsednik Srbije na ovim izborima kandiduje?

Urednica i novinarka novina i portala “Nova” jedna je od mnogobrojnih koja ovih dana, u jeku predizborne kampanje, dobija pozive iz kol centra Srpske napredne stranke.

Ono što je neobično, jeste da ti razgovori počinju sa “zovemo vas iz izbornog štaba Aleksandra Vučića”.

Iako su za 17. decembar u Srbiji zakazani parlamentarni, beogradski, pokrajinski i ponegde lokalni izbori. Aleksandar Vučić se ne kandiduje ni na jednom od njih.

Foto:EPA/ANDREJ ČUKIĆ

Bilo kako bilo, ime naše novinarke našlo se na spiskovima građana koje treba pozvati u borbi za siguran glas.

Poziv je upućen sa broja 011 735 95 004, a razgovor je tekao ovako:

Operater SNS: Poštovanje, Bogdan kraj telefona. Zovem vas iz izbornog štaba predsednika Aleksandra Vučića. Da li razgovaram sa Natašom?

Novinarka Nove: Izvolite.

Operater SNS: Nataša, kako ste danas?

Novinarka Nove: A kako vi znate kako se zovem?

Operater SNS: Tako što vas je verovatno neko iz našeg udruženja predložio kao simpatizera predsednika Aleksandra Vučića….

Novinarka Nove: Je l vi znate da sam ja novinarka, i to novinarka portala Nova. Teško da mogu da budem simpatizer predsednika, složićete se.

Operater SNS: Pa ja verujem da je teško.

Novinarka Nove: Znate šta, možete da me izbrišete.

Operater SNS: U redu.

Ovo je još jedan primer zloupotrebe ličnih podataka građana Srbije, iako nije prvi put da građane aktivsti vladajuće stranke zivkaju telefonom.

I dalje je ostalo nerazajašnjeno kako se lični podaci građana slivaju u SNS centrale, kao i ko ih tako slobodno dostavlja.

Šabac, SNS, Srpska napredna stranka, protest
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pre nekoliko dana otkriveno je da se oni zloupotrebljavaju i prilikom samog kandidovanja na izborima. Mnoge liste falsifikovale su potpise građana, zajedno s njihovim matičnim brojevima.

PROČITAJTE JOŠ

Među onima čiji su se potpisi, bez odoborenja, našli na listama koje su predate u GIK-u je i novinarka Jelena Zorić, glumica Bojana Maljević čiji se potpis našao na listi Usame Zukorlića, kao i Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, čije je ime lažirano na jednoj od lista.

Za potrebe predizborne kampanje, SNS zloupotrebljava i javnu svojinu, pa je tako nedavno otkriveno da se kol centar SNS nalazi u Čair Hali u Nišu. Ostalo je nejasno ko je to naložio, a potom i odobrio.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare