Đorđe Miketić, Dejan Atanacković, Konstantin Samofalov Foto:FoNet

Grupa od tri opoziciona odbornika u Skupštini Beograda i opštinama Vračar i Stari Grad zatražila je danas smenu rukovodstva gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i hitnu reakciju Ministarstva kulture zbog razaranja kulturnog nasleđa koji dozvoljavaju devastacije objekata proglašenih za kulturna dobra, ukidaju im prethodnu zaštitu i potom ih daju investitorima.

Odbornik grupe Srce grada u opštini Stari Grad Đorđe Miketić pozvao je građane da se uključe u borbu protiv urbanističkog nasilja, jer nestaju kulturno nasleđe i nacionalni identitet, a Ministarstvo kulture da hitno reaguje, jer je, kako je ustvrdio, gradski Zavod je umešan u koruptivne radnje.

„Zavod za zaštitu spomenika Beograda, Srbije i Ministarstvo kulture u dosluhu su sa divljim investotorima koji su do sada uništili na stotine zaštićenih kuća i zdanja od kulturno-istorijskog značaja. Zahtevamo da Ministarstvo kulture da pod hitno ukine uredbu kojom se automatski ne obnavlja prethodna zaštita čime se omogućava da biseri naše arhitekture i kulture budu srušeni dan po isteku ove privremene zaštite”, izjavio je Miketić, budući narodni poslanik.

Pored poznatih primera K-distrikta, Etnografskog muzeja i Kosančićev venac je ugrožen. On predstavlja kuturno-istorijsku ambijentalnu celinu od izuzetnog značaja a gradska uprava je na toj lokaciji planirala izgradnju 20.000 kvadrata što će omogućiti investItorsku gradnju na ovom zaštićenom potezu što može uništiti istorijsku i najprepoznatljiviju panoramu starog beogradskog jezgra.

Odbornik u Skupštini Beograda Dejan Atanacković optužio je vlast da je beskrupulozna i ne poštuje grad, i istakao da ima „puno ličnih interesa i bezvlašća, kao i kriminalnih veza gradskih vlasti i investitora“.

Šef odborničke grupe Oslobodimo Vračar Konstantin Samofalov ukazao je na rušenje bivšeg hotela „Dom“, objekta iz 1929. godine, koji je deo važne kulturne celine, i zatražio od policije i tužilaštva da ispita moguće koruptivne radnje u tom slučaju.

Kako je naglasio, praksa gradske vlasti je da se objekti od kulturnog i istorijskog značaja stavljaju pod „prethodnu zaštitu“, pa im se, kad taj rok istekne, ona ne produži, zbog čega nastaje pravni vakuum i onda se investitorima izdaju dozvole da prave zgrade, a takvih primera je dosta.

Urbanistička mafija, u sprezi sa vrhom Srpske napredne stranke, namerava da razruši urbanističko jezgro Beograda. Pokušavaju da od našeg grada naprave orijentalnu kasabu, zaključio je Samofalov.

BONUS VIDEO: Rušenje starog zdanja hotela „Dom“ u ulici Kralja Milutina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare