Foto: EPA-EFE/KOČA SULEJMANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da na snagu stupa vanredno stanje u zemlji. Veliki broj građana je u dilemi šta je dozvoljeno, a šta ne, zbog toga portal Nova.rs pokušava da vam predoči kako se ove mere odnose na vaš svakodnevni život.

„Na osnovu Ustava Republike Srbije, a u skladu sa odredbama Ustava, člana 5. Ustava, obaveštavam da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije“, kazao je večeras prvi čovek države na vandrednoj konferenciji za novinare.

Zatvarnje granica

„Srbija će zatvoriti granice“, naveo je predsednik države. Dok traje vanredno stanje ni jedan strani državljanin neće moći da uđe na teritoriju Srbije. Isto važi i za srpske državljane koji se odluče da napuste zemlju – oni neće moći da izlaze iz zemlje.

„Svako ko uđe u našu zemlju, a da je prethodno boravio gde su žarišta epidemije, biće u izolaciji 14 ili 28 dana“, rekao je Aleksandar Vučić.

O zatvaranju granica govorila je večeras za RTS i premijerka Srbije, Ana Brnabić.

„Na granicama će biti vojska Srbije koja će pomagati sanitarnoj inspekciji, pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i graničnoj policiji da čuvaju granice. Dakle, Srbija se zatvara od večeras”, objasnila je ona i dodala da granice ipak ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, kao i za diplomate, njihove porodice i strane državljane sa boravišnom dozvolom.

Kinezi mogu u Srbiju

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio da pravila o zatvaranju granica ne važe za kineske državljane, te da je uputio molbu „svom bratu“ Si Đipingu da mu pomogne u borbi protiv koronavirusa i da pošalje kineske lekare u Srbiju.
„Tražili smo sve od Kine, da nam pošalju čak i lekare, jer ne smemo da dozvolimo ulaz korone u bolnice. Zato će bolnice gde se leče ovi pacijenti, čuvati vojska“, istakao je Vučić.

Građani će moći slobodno da se kreću, ukoliko nisu pod merama izolacije

Građani će i dalje moći da se slobodno kreću, a u slučaju promena, biće blagovremeno obavešteni.

Kretanje u narednom periodu biće ograničeno onima kojima dobiju rešenje o izolaciji.

Oni neće smeti da izlaze van svojih domova, a svako ko to prekrši biće sankcionisan kaznom zatvora do tri godine, objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da će policija voditi računa o spovođenju pomenutih mera.

„Mere će se menjati i dopunjavati iz dana u dan, ali što budemo disciplinovaniji, biće bolje za nas“, kazao je on.

Uskoro obaveštenje o podizanju penzija

Generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, izjavio večeras za RTS da će država u narednim danima pronaći način kako će stariji sugrađani moći da podižu svoj novac.

„Stariji sugrađani koji ne podižu penzije sa bankomata u sledećim danima biti obavešteni o tome kako će dobijati svoj novac“, rekao je Selaković

 

Zatvaraju se vrtići, škole i fakulteti

Uvođenje vanrednog stanja posebno se odnosi na obrazovni sistem. Kako je rekao Vučić, od sutra neće raditi vrtići, škole i fakulteti. On je kazao da je gotovo izvesno da će škole biti zatvorene do kraja školske godine, a da će đaci imati priliku da časove, umesto u učionicama, pohađaju putem RTS Planete, RTS 3 i digitalnih udžbenika.

„Nećemo otvarati škole do kraja godine zato smo se trudili da što više ovu meru odložimo jer deca nisu u opasnosti. U opasnosti su oni kod kojih deca mogu da idu. I zato molim sve da decu ne vode i da ne vode nikoga kod svojih roditelja. To je ono što je u najvećoj opasnosti“, rekao je Vučić.


Funkcionisanje međugradskog i gradskog prevoza

Javni prevoz funkcionisaće u manjem obimu, a večeras je Sekretarijatu za javni prevoz Beograda izdata naredba za smenjenje obima javnog gradskog prevoza od utorka 17. marta. Odlučeno je da se prevoz prebaci na subotnji režim vožnje, uz ukidanje noćnih linija.

Vanredno stanje podrazumeva da će doći i do redukcije u međugradskom prevozu, a u narednim danima videćemo kako će izgledati te izmene. Svakako bi trebalo očekivati manji broj autobusa na linijama između gradova u Srbiji.

Ugostiteljski objekti – radno vreme i broj gostiju

Ograničenje rada obuhvatiće ugostiteljske objekate – restorane, barove i kafiće. U njima neće moći da boravi više od 50 ljudi istovremeno, dok će njihovo radno vreme biti ograničeno od osam ujutru do 20 časova.

Zaustavljaju sportske aktivnosti

Vučić je najavio da će doći i do zatvaranja teretana, te da će biti prekinuto održavanje svih sportskih manifestacija i okupljanja.

Ovakve mere ne podrazumevaju da građani neće moći da se bave individualnim sportom kao što su „džoging“ i samostalno treniranje i vežbanje.

Zatvaranje dnevnih centara i klubova za starije

Sekretarijatu za socijalnu zaštitu Beograda izdata je i naredba za zatvaranje dnevnih centara i klubova za odrasle i starije. Ovakva odluka odnosiće se i na celu Srbiju.

Otkazuju se kulturne manifestacije

Odluka o uvođenju vandrednog stanja podrazumeva da će biti otkazani i svi kulturni događaji. Zatvaraju se pozorišta, bioskopi i otkazuju se koncerti. Ovakve mere biće na snazi sve do završetka vandrednog stanja.

Pojačan rad zdravstvenih ustanova – bolnice će čuvati vojska

Bolnice i domovi zdravlja podneće najveći teret u periodu koji sledi. Predsednik Srbije, najavio je da će od sutra, 16. marta, vojska čuvati bolnice kako bi se sprečio ulazak potencijalnih prenosioca virusa. U bolnice i domove zdravlja građani će moći i dalje da dolaze na isti način, a očekuje se da će stariji od 65 godina, koji budu imali zdravstvene probleme, uz posebne dozvole moći da odlaze kod lekara.

Snabdevanje i bankarske usluge će funkcionisati neometano

Apoteke, supermarketi, prodavnice i banke, kao i prozivodnja, će u narednom periodu nastaviti da rade, ali uz dodatne mere zaštite. One podrazumevaju smanjenje gužvi, korišćenje zaštitnih sredstava i maski, koje se očekuju, prema najavama predsednika Srbije, da tek stignu u Srbiju, kao i dodatni respiratori, za koje prvi čovek države nije hteo da kaže odakle će doći.

Podsetimo, u Republici Srbiji je do 20 časova 14. marta 2020. godine registrovano je ukupno 48 slučajeva koronavirusa.

Portal Nova.rs u narednim danima obaveštavaće građane u slučaju da dođe do izmena određenih mera koje se tiču vanrednog stanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram