Aleksandar i Dijana Arsenijević foto: Facebook/dijana.arsenijevic.5

Vest da je odbornica Društva za ulepšavanje Vračara Dijana Arsenijević izabrana za zamenika predsednika Upravnog odbora društva "Božidarac 1947" ne bi možda uopšte bila čudna, da na ovom mestu nije zamenila svog supruga Aleksandra Arsenijevića, i da on pride nije glasao za izbor svoje žene na tu funkciju.

Iako zvuči pomalo konfuzno upravo se to desilo, pa demokrate sa opštine Vračar kažu da je reč o klasičnom slučaju nepotizma, dok Aleksandar Arsenijević tvrdi da o tome nema ni reči, jer će njegova supruga samo nastaviti da radi što i on do sada – da na neplaćenoj funkciji doprinese radu ove ustanove.

PROČITAJTE JOŠ...

Vest o ovom slučaju na Tviteru je objavio predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Vračar Bogdan Tatić.

„Pazite sada ovo! Dijana Arsenijević, supruga Aleka Arsenijevića koji je predsednik „Društva za ulepšavanje Vračara“, iza koga se krije Goran Vesić, postavljena je za zamenika predsednika UO Božidarac – Vračar, umesto Aleka Arsenijevića! Nov nivo nepotizma kod preletača i SNS“, napisao je Tatić na Tviteru.

 

U izjavi za Nova.rs Tatić je detaljno objasnio o čemu se ovde zapravo radi.

„Radi se o saradnji Društva za ulepšavanje Vračara sa Srpskom naprednom strankom, jer godinama unazad u saradnji otimaju glasove opozicionih stranaka na Vračaru, a zatim od SNS budu nagrađeni unosnim poslovima. Kako se to radi? Ovo društvo je osnovano 1884. ili 1885. godine, a Demokratska stranka ga je obnovila 2008. Njihova uloga jeste očuvanje kulturne baštine opštine Vračar i to su dugo uspešno radili, međutim, 2016. godine kao grupa građana izlaze na izbore, uzimaju 4,8 odsto glasova koji bi inače pripali opoziciji, a zauzvrat, pošto je jasno da se ovo radilo u dogovoru sa Goranom Vesićem i naprednjacima, dobijaju unosne poslove“, navodi Tatić u razgovoru za Nova.rs.

Tako su, kako tvrdi demokrata, ove godine ponovo izašli na izbore i sa malo više od tri odsto prešli cenzus.

„Aleksandar je 2017. godine nagrađen prilično unosnim poslom, nisam siguran, ali mislim da je reč o nekoj državnoj izdavačkoj kući. Sada svoje mesto u UO Centra za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ ustupa svojoj ženi. Da stvar bude luđa, „Društvo za ulepšavanje Vračara“ je na ovim izborima osvojilo dva mandata, a jedan od njih pripada Aleksandru Arsenijeviću. Pošto se funkcije u Božidarcu dodeljuju glasanjem na Skupštini opštine Vračar, onda je gospodin Arsenijević glasao za svoju suprugu. Na ovo mesto Dijanu Arsenijević kandidovala je i izabrala koalicija SPS, SPAS i njen muž“, kaže Tatić i dodaje da u „Društvu za ulepšavanje Vračara“ ima puno kvalitetnih i časnih judi, te da ovaj slučaj ne treba pripisivati njima već samo bračnom paru Arsenijević.

„Aleksandar je mali od palube Gorana Vesića i to je uzrok svega ovoga“, zaključuje Tatić.

„Nema govora o nepotizmu“

Arsenijević, sa druge strane, kaže da o nepotizmu ovde nema govora.

„To je neplaćena funkcija, jer Božidarac od smrti žene koja je godinama uspešno vodila brigu o finansijama, ne može da se oporavi. Moja supruga je diplomirani ekonomista sa 30 godina iskustva u oblasti kulture. Ponuđena joj je ova funkcija i prihvatila je, jer je ovo jedino preduzeće koje je još ostalo u rukama opštine Vračar, sve ostalo je preuzeo grad, pa treba pokušati da se spase“, navodi Arsenijević za Nova.rs.

street art za seniore
Foto: Promo

On smatra i da Tatić nije adekvatna osoba koja bi nekome trebalo da spočitava nepotizam.

“ Interesantno je da se nije bunio kad je direktor Poslovnog prostora, a njegov stranački kolega, zaposlio svoju ženu u firmi „Marcipan“, koja je bila zakupac opštinskog prostora i čim je ona počela da radi, zakupac je prestao da plaća najam i tako dve godine. Nije mu smetalo ni kada su njegove kolege iz DS napravile privatnu kompaniju za obrazovanje odraslih, što radi i Božidarac, potpuno iskopirali sajt i način rada, te tako oduzeli većinu klijenata ove ustanove, zbog čega je ostala bez prihoda. Da li je nepotizam što je njegov otac bio potpredsednik opštine Vračar, a on kasnije postao član opštinskog veća. Njegov otac je izgradio petospratnicu u Braničevskoj ulici, koju je kasnije Bogdan izdavao kriminalcima. To je nepotizam, a ne ova besplatna funkcija moje žene. Nek kaže nešto za moj rad prethodnih godina, ako može“, zaključuje Arsenijević.

Na kraju, kako bi pokušali da ovaj slučaj raščivijamo, ostaje samo da podsetimo na definiciju nepotizma.

„Nepotizam je povlašćivanje rođaka u davanju položaja i zvanja na račun drugih zaslužnijih ljudi, koji bi s obzirom na svoje zasluge i sposobnosti, trebalo da imaju prvenstvo, uvlačenje rođaka na unosne i uticajne položaje…“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare