Božidar Delić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bivši general Božidar Delić, potpredsednik Skupštine, primenuo je danas.

Delić je završio Vojnu akademiju u Beogradu, a službovao u Bileći, Prizrenu i Leskovcu. Bio je načelnik štaba beogradskog korpusa i zamenik načelnika operativne uprave Generalštaba vojske Jugoslavije. Tokom sukoba na teritoriji bivše SFRJ boravio je na mnogim ratištima, a najviše na dubrovačkom. Tokom sukoba na Kosovu i Metohiji i za vreme NATO bombardovanja bio je komandant brigade Vojske Jugoslavije raspoređene na granici Srbije i Albanije. Čin generala dobio je 1999. godine.

Pročitajte još...

Penzionisan je 2005. godine, a Vrhovni sud je kasnije doneo rešenje da je ta odluka o penzionisanju bila nezakonita. Bio je svedok u Haškom tribunalu u procesima protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, generala Vladimira Lazarevića i bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića. Izjavljivao je da je spreman da pred Tribunalom svedoči i kao vojni veštak u odbrani lidera radikala Vojislava Šešelja.

Od 2006. bio je član Srpske radikalne stranke, a nakon cepanja SRS Delić se priklonio Srpskoj naprednoj stranci. Ostaće upamćen da je u tom trenutku zaplakao pred novinarima zbog političkog razlaza sa SRS. Zbog neslaganja sa politikom stranke februara 2011. napustio je naprednjake i vratio se u SRS.

Bio je narodni poslanik u dva mandata (2007-2008, 2008-2012). U sazivu od 2008. do 2012. bio je potpredsednik Skupštine Srbije i  član Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za Kosovo i Metohiju.

Nakon parlamentarnih izbora 2016. godine opet je izabran za poslanika na listi Srpske radikalne stranke.

Posle parlamentarnih izbora u junu 2020, na kojima SRS nije preskočila izborni cenzus od tri odsto, razišao se sa liderom SRS Vojislavom Šešeljem.  Na prethodnim parlamentarnim izborima, Delić je bio nosilac liste NADA, čiju su okosnicu činili DSS i POKS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare