Vladimir Bilčik Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon informacije da je odbio da potpiše saopštenje, u kom njegove kolege poslanici Evropskog parlamenta osuđuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog čuvanja murala Ratka Mladića, portal Nova.rs se obratio Vladimiru Bilčiku sa pitanjem zbog čega to nije učinio. Međutim, od poslanika i specijalnog izvestioca EP za Srbiju nismo dobili konkretan odgovor, već poruku kako je u svojim ranijim istupima pozivao da se prekine a veličanjem ratnih zločinaca.

Poslanik Evropskog parlamenta i specijalni izvestilac tog tela za Srbiju, Vladimir Bilčik, odbio je da potpiše saopštenje evroparlamentaraca koji su juče osudili vlast u Srbiji i predsednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog Ratku Mladiću, rekli su izvori Nova.rs iz EP.

Prema rečima naših sagovornika, Bilčiku je ponuđeno da potpiše saopštenje u kom se jasno i direktno osuđuje to što u Srbiji, zemlji kandidatu za članstvo u EU, policija čuva mural Ratku Mladiću.

Pročitajte još...

“Odbrana murala je još jedan primer šta Vlada Srbije i predsednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srpske vlasti i najviši srpski politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova“, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

U odgovoru našem portalu, na pitanje zbog čega je odbio da potpiše, Bilčik nije konkretno odgovorio na pitanje zbog čega je to učinio, ali je naveo da se više puta u prošlosti apelovao da se prekine sa veličanjem ratnih zločinaca.

„Više puta sam pozivao na odbacivanje veličanja ratnih zločinaca, poslednji put u avgustu 2021. Кao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, pozivam Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana da nastave sa naporima za pomirenje i jačanje dobrosusedskih odnosa na svim nivoima, uključujući i u onom delu koji se odnosi na pitanja vezana za prošlost. Moj Izveštaj o Srbiji usvojen velikom većinom u Evropskom parlamentu ranije ove godine. On ima izričit paragraf koji osuđuje sve oblike veličanja ratnih zločinaca. U tom kontekstu, kontinuirano podržavam osnivanje REКOM-a“, rekao je Bilčik za Nova.rs.

Podsetimo, Bilčik je nedavno bio angažovan kao jedan od pokrovitelja međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije, koji je okončan Sporazumom o izbornim uslovima, koji dobar deo stranaka nasuprot vlasti nije prihvatio. Istovremeno, Bilčikov angažman opozicija je ocenila kao razočaravajuć.

Podsetimo, na primedbe da je radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji nastao u saradnji sa srpskim vlastima, a na štetu opozicije, Bilčik rekao je ranije za N1 rekao da odbija da ga uvuku u domaće političke obračune.

„Mi predstavljamo Evropski parlament, pomažemo dijalog i pažljivo smo slušali svakoga, dokument je plod teškog rada“, govori je Bilčik.

BONUS VIDEO: Bačen kreč na mural Ratku Mladiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare