Volodimir Tolkač Foto:TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da je veoma teško pitanje za Ukrajinu da li razume odluku Srbije da ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. "Hteli bismo da vidimo Srbiju u okviru prijatelja i saveznika i teško nam je da shvatimo argumente koje Srbija daje sa svakim našim poginulim vojnikom, sa svakim poginulim detetom, a više od 300 dece je poginulo do sada i mnogo više njih je ranjeno. Sve je teže i teže razumeti argumente Srbije", rekao je ambasador za N1.

„Sve je teže i teže da razumemo pitanja hladnog rata i sve više očekujemo neki zajednički stav, jer mi zajedno hoćemo da idemo u Evropu. Nećemo da se igramo igara, već da budemo kandidati na istom polju, dakle na tom polju mi smo strateški saveznici“, rekao je Tolkač i dodao:

„Očekujemo podršku Srbije, pridruživanje sankcijama koje se uvode Rusiji. To će nam pomoći da pokažemo da se zalažemo za zajedničke vrednosti. Treba da se pomažemo i za vojnu tehničku podršku. Pozivamo rukovodstvo Srbije da se zajedno borimo“.

On je rekao i da je na početku leta imao priliku da se sastane nekoliko puta sa najvišim srpskim zvaničnicima, i to u vreme kada je situacija bila još više štetna za Ukrajinu – dok nije oslobađala većinu teritorija.

„Susreo sam se sa predsednikom kada je uručio akreditive, sastao sam se i sa premijerkom Brnabić. Razumemo jedni druge kada govorimo o humanitarnim pitanjima, pitanjima izbeglica, zajedno smo posetili Vranje sa Aleksandrom Vučićem, ta poseta pokazala je da imamo zajedničko razumevanje da pomažemo ljudima koji se spasavaju od rata“, rekao je ambasador.

Preneo je i da je od premijerke Srbije dobio uveravanja da ukrajinski državljani neće imati nikakvih problema u Srbiji.

„I zaista je tako, i zato smo veoma zahvalni“, kaže.

„U izjavama da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine danas bi hteli da vidimo realizaciju tih izjava i bili bi zahvalni srpskom rukovodstvu za njihovo pridruživanje sankcijama i za realnu podršku teritorijalnom integritetu“, naglasio je ambasador.

„A ako se to ne desi, radićemo na tome… Diplomatija je organ koji mora da rešava pitanja i traži odgovore“, dodao je.

Nemoguće porediti Kosovo i Ukrajinu

Povodom sporazuma koji je Srbija nedavno potpisala sa Rusijom u Njujorku, on kaže da ne može kao diplomata da kritikuje takve stvari. Mogu, dodaje samo da mu se sviđaju ili ne sviđaju.

„Meni se ne sviđaju postupci usmereni na to da se počinje dijalog s Rusijom koja se nalazi u političkoj izolaciji“, naveo je ambsador.

Povodom stava ruskog ministarstva spoljnih poslova koje se pozvalo na presudu Međunarodnog suda pravde o Kosovu kao dokaz da su referendumi u skladu sa međunarodnim pravom, Tolkač predlaže da se treba osvrnuti na nešto drugo…“Postoje dva puta – referendumi koji su održani na Kosovu pod monitoringom međunarodnih posmatrača i koji su se spremali godinama, a da ih uporedimo sa referendumima koji se održavaju pod pretnjama oružanih snaga Rusije – smešno je porediti to“.

Opširnije u tekstu N1.

BONUS VIDEO: Ambasador Ukrajine u Srbiji Sa svakim našim poginulim vojnik i detetom, teže nam je da razumemo argumente Srbije

Komentari

Svi komentari (0)