Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Lokalna izborna lista "Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac" zatražila je danas da se spreči gradnja stambenih objekata koji narušavaju memorijalni prostor spomen parka Šumarice.

Ta lista je u saopštenju navela da je ozbiljna šteta već naneta, jer je čitav stambeni kompleks nikao na samoj granici zaštićenog područja.

Kako su naveli, nadomak spomenika „Dva lava“ u parku Šumarice pripremljena je još jedna parcela za gradnju stambenog objekta.

„Nigde u svetu, memorijalni parkovi ove vrste nemaju u blizini stambene, poslovne i druge objekte, koji svojim gabaritom i izgledom narušavaju memorijalni prostor i ugrožavaju kulturu sećanja“, navodi se u saopštenju.

Lista je dodala da je, upravo suprotno, pravilo da se oko granice memorijalnog kompleksa uspostavi tzv. zaštićena okolina u kojoj je gradnja strogo zabranjena do 500, pa i do 1.000 metara od granice parka.

„Predstavnici odlazeće vlasti Srpske napredne stranke (SNS) su rešili da unište i Šumarice“, ocenio je kandidat za odbornika liste „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac“ Ratko Kastratović.

On je naveo da je pred Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture u toku postupak za redefinisanje granica spomen parka i određenja prstena zaštićene okoline, a da je sa tim „odlično upoznat“ i kandidat za gradonačelnika Kragujevca SNS Nikola Dašić .

„Ali umesto da sačeka odluku koja je u najvećem interesu Grada, on omogućava svojim kumovima i školskim drugovima da baš ovde zauzmu parcele, dobiju gradjevinske dozvole i zarad ostvarivanja velikog profita unište izgled spomen parka“, rekao je novinarima Kastratović.

***

BONUS VIDEO – „Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo“: Pred svake izbore, Vučić se kao naljuti na Dačića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar