Foto: Promo

Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) pozvala je danas Vladu Srbije da hitno preduzme mere koje će obezbediti pojeftinjenje goriva kako građani, privreda i poljoprivrednici "ne bi plaćali najskuplje gorivo dok cene nafte na svetskom tržištu značajno padaju".

Iz UDS su ocenili da je sniženje cena naftnih derivata „od presudne važnosti za otklanjanje posledica ekonomske krize koja usled epidemije koronavirusa, već pogađa najviše poljoprivrednike, mikro i mala preduzeća“.

„Cena sirove nafte na svetskom tržištu drastično je pala za preko 40 dolara po barelu, barel danas vredi oko tri puta manje nego na početku krize i vrednost mu je najniža u proteklih pet godina“, stoji u saopštenju.

Navodi se da su korekcije maloprodajnih cena naftnih derivata koje je NIS nedavno izvršio „nedovoljne“ i dodaje da evrodizel danas košta manje od 0,8 evra u Makedoniji, između 0,9 i 1 evro u BiH, oko 1,1 evro u Hrvatskoj, a u Srbiji oko 1,2 evra.

„Tražimo da naftni derivati u opštoj prodaji budu jeftiniji, a da se posebno omogući poljoprivrednicima da neophodan dizel nabavljaju po još nižim cenama, kako je to omogućeno u mnogim drugim zemljama“, stoji u saopštenju Ujedinjene demokratske Srbije.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram