Zoran Đinđić
Zoran Đinđić Foto: EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/as/kr

Predsednica sudskog veća koje je presudilo za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Nata Mesarović, izjavila je da je zločinu "prethodila satanizacija ličnosti premijera i njegovih najbiližih saradnika".

„Kritikovan je za politiku vlade, optužen za saradnju sa Haškim tribunalom i kriminalnim grupama, napadan zbog najavljenih reformi, a posebno je satanizovan kada je najavio borbu protiv organizovanog kriminala krajem 2002. godine“, rekla je Mesarović za današnji Kurir.

Pročitajte još:

Ona navela da joj je prvo sećanje na suđenje, rekla je da je „zločin izvršen od strane organizovane kriminalne grupe, politički motivisan, pripreman…“.

„Država, odnosio bezbednosna struktura, nije sačuvala predsednika Vlade, dozvolila je da bude ubijen na ulazu u zgradu vlade, uz mnogo propusta od strane onih koji su imali zadatak da ga sačuvaju. Ne mislim samo na njegovo lično fizičko obezbeđenje već i na kontraobaveštajne slžbe, na MUP i Državnu bezbednost“, rekla je Mesarović.

Na pitanje o eventulanoj političkoj pozadini ubistva, ona je istakla da je sud vezan optužnicom i ne može da je prekorači.

„Političku pozadinu će verovatno istražiti istoričari, političari, istraživački novinari, ali ne može se od suda tražiti da radi nešto čega u optužnici nema“, objasnila je Mesarović.

Ona je rekla i da „bez podrške profesionalaca u državnim institucijama – nema jakih organizovanih kriminalnih grupa“.

„Zemunski klan je imao ogromnu snagu i moć. Teško da će se ponoviti na ovim prostorima“, ocenila je Mesarović, koja je rekla da o klanu Veljka Belivuka nema saznanja osim onog što i drugi građani iz medija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar