Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Topoli se ovih dana ponovo dešavaju poltički lomovi, a nova opoziciona skupštinska većina uspostavljena u aprilu prošle godine, ove nedelje će ponovo preći pod okrilje Srpske napredne stranke, saznaje Nova.rs.

Predsednik Opštine Igor Petrović (Zdrava Srbija), u petak 4. marta podneo je ostavku na tu funkciju, a već u četvrtak 10. marta biće izabrano novo rukovodstvo opštine, ovoga puta iz redova ‘‘Bolje Srbije‘‘ Dragana Jovanovića.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Petrović je za Nova.rs izjavio da je ostavku podneo, jer ne želi da bude deo režimske vlasti, dok Dragan Jovanović, svoje učešće na listi ‘‘Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve‘‘, pravda rečima ‘‘da je to u najboljem interesu građana‘‘.

Ko je u Topoli prešao iz vlasti u opoziciju, ko je kome prijatelj, a ko politički neprijatelj, ko je trenutno koja stranka, teško je razmrsiti u ovm trenutku.

Ovaj svojevrsni politički vašar u Topoli počeo je još na junskim izborima 2020. godine, kada je Dragan Jovanović, predsednik stranke Bolja Srbija, posle 16 godina vladavine ovom šumadijskom opštinom, izgubio od naprednjaka, koje je tada predvodio Igor Petrović.

Kao ljuti politički protivnici, Petrović i Jovanović su u postizbornom periodu imali brojne verbalne sukobe, sednice skupštine nisu održavane, a i jedan i drugi borili su se da sačuvaju odbornike na svojoj strani, kako bi zadržali ionako tesnu skupštinsku većinu.

Na jednoj od retkih sednica, došlo je čak i do fizičkog obračuna među odbornicima ove dve politčke grupacije, jer su obe tvrdile da imaju većinu.

Igor etrović Foto: Glas Šumadije

Međutim, u aprilu prošle godine dolazi do neočekivanog obrta. Predsednik opštine i prvi čovek SNS-a u Topoli, Igor Petrović, na opšte iznenađenje, podneo je ostavku i prećutno predao vlast Draganu Jovanoviću.

Usledilo je Petrovićevo ekspresno isključenje iz Srpske napredne stranke, a ubrzo posle toga on je postao član Zdrave Srbiije Milana Stamatovića iz Čajetine. Sa novom stranačkom članskom kartom, Igor Petrović je nastavio da obavlja funkciju predsednika opštine, a Topola je postala jedna od dve opštine u Srbiji u kojoj naprednjaci nisu na vlasti.

Međutim, ‘‘ugled opozicione opštine‘‘ nije potrajao dugo

Ponovo obrt – Jovanović : ‘‘Ne bavim se politikom da bih bio opozicija‘‘

Novi politički potres u Topoli nastao je onog trenutka, kada se Dragan Jovanović, sa svojom strankom Bolja Srbija, našao na listi SNS-a za predstojeće parlamentarne izbore.

Uzavrele političke strasti, rezultirale su novom ostavkom Igora Petrovića, a Dragan Jovanović ističe, da mu je prioritet dalji napredak opštine, te da saradnja sa Aleksandrom Vučićem, kako kaže, jedino može da donese političku stabilnost.

‘‘Ja se ne bavim politikom da bih bio opozicija, a kada se bavim politikom, ja hoću da to pretvorim u nešto dobro za moj kraj. U ovom trenutku je i za Srbiju i za Topolu i za Šumadiju, najbolja politička stabilnost predočena u Vučiću. Smatram, da je to najbolja opcija. Zbog toga smo mi to i podržali i meni je drago da sam na toj listi i da ću biti narodni poslanik u Skupštini Srbije‘‘, objasnio je svoj stav Jovanović, inače doskorašnji protivnik politike Aleksandra Vučića.

On je na naše pitanje da li je saradnjom sa Srpskom naprednom strankom, izneverio svoje birače, odgovorio da ne vidi ništa sporno u tome, te da smatra dobrim, svaki politički dogovor, koji se napravi u korist naroda i grada.

‘‘Mi ćemo u skupštini, kad sabereno glasove Bolje Srbije i SNS-a, imati većinu od 75 odsto odbornika. Ja to vidim kao nešto što je potpuno normalno i prirodno. Građani su glasali i za jedne i za druge. Nastavićemo uređenje komunalne infrastrukture, izgradnju doma za učenike srednje škole i druge važne stvari koje su bitne za naš kraj‘‘, objasnio je Jovanović svoje motve za saradnju sa Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom.

Sa druge strane, doskorašnjem članu SNS-a, a sada Zdrava Srbija, Igoru Petroviću, kako kaže, ‘‘ne pada na pamet da bude deo te režimske vlasti‘‘ i čvrsto ostaje pri svojoj ostavci.

Dodaje, da mu je nuđena ‘‘neka funkcija‘‘, ali kategorično ističe da je to odbio, te da mu ‘‘tu nije mesto i da nema šta da traži‘‘.

‘‘Za Jovanovićevu odluku da bude na listi SNS-a, saznao sam preko njegovog fejsbuka, a zajedno smo radili skoro godinu dana. Eto, toliko o saradnji. Sada je veliki otpor među odbornicima SNS-a, mnogi su me zvali i pitali za stav i mišljenje. Šta da im kažem, osim da će im šef biti Dragan Jovanović. Ja sam spreman da nastavim da se borim za promene u Topoli, ali da ovoga puta budu promene na koje ćemo staviti tačku‘‘, zaključio je Petrović za Nova.rs.

Sednica na kojoj će biti razrešen Igor Petrović i izabrano novo opštinsko rukovodstvo u Topoli, biće održana 10. marta.

Bonus video: Medijski mrak u Srbiji – kako se građani informišu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar