Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sastanak za odbranu Staru savskog mosta, koji je inicirala stranka Zajedno i njen gradski odbornik i pisac Dejan Atanacković, biće održan u sredu, 9. novembra sa početkom u 11 časova. Sastanak će voditi predsednica udruženja Mreža za demokratski dijalog Tamara Tripić.

Sastanak se organizuje radi planiranja strategije otpora i odbrane Starog savskog mosta od „nerazumnih i višestruko štetnih postupaka vlasti“.

Sastanak ima za cilj da pokrene postupak zaštite spomenika kao kulturnog dobra, ističe stranka Zajedno, kao i da „omogući forumlisanje zajedničkog stava, političkog i kulturnog, o jasnim argumentima i razlozima zašto je neophodno odbraniti Stari savski most od naprednjačkog nasilja, kao i javni poziv građanima Beograda da „ustanu u odbranu svog identiteta i građanskog dostojanstva“.

„Želimo da ukažemo da ne postoji nijedan racionalan razlog, još manje opravdanje za njegovo rušenje. Stari savski most duboko je utkan u tkivo Beograda, i višestruko je značajan istorijski dokument. Podignut prislinim radom zatvorenika iz logora Sajmište, potom odbranjen ličnom hrabrošću i inicijativom učitelja Miladina Zarića, jedan je od simbola antifašističkog građanskog otpora. Most čini istorijsku celinu sa kompleksom Sajmišta. Deo je neprocenjivog i nažalost decenijama zapostavljenog istorijskog nasleđa, zbog čega se moramo odlučno suprotstaviti sumanutom planu rušenja, i najhitnije podneti zahtev za dodeljivanje statusa spomenika kulture, za šta ćemo tražiti i međunarodnu podršk“, navela je stranka Zajedno.

Sem problema koji se tiču kulture sećanja, stranka Zajedno ističe da su tu i „problemi saobraćaja i zagađenja koji se intenziviraju kako privremenim ukidanjem tramvajskog saobraćaja u gradu koji je svakodnevno pred potpunim saobraćajnim koalpsom, tako i dugoročno katastrofalnim gradskim politikama u odnosu na saobraćajnu infrastrukturu“.

Na sastanak čiji je domaćin Mreža za demokratski dijalog pozvani su narodni poslanici i gradski odbornici iz Beograda, predstavnici međunarodnih i domaćih institucija za zaštitu kultunog nasleđa, stručnjaci iz oblasti saobraćaja, predstavnici aktivista, novinari.

Sastanak ima za cilj da pokrene postupak zaštite spomenika kao kulturnog dobra, kao i da omgući forumlisanje zajedničkog stava, političkog i kulturnog, o jasnim argumentima i razlozima zašto je neophodno odbraniti Stari savski most od naprednjačkog nasilja, kao i javni poziv građanima Beograda da ustanemo u odbranu svog identiteta i građanskog dostojanstva.

BONUS VIDEO – Savski most – Sprema se rušenje i izgradnja novog: Aktivisti rešili da ga odbrane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar