Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dejan Atanacković, pisac i beogradski odbornik stranke Zajedno, pozvao je večeras građane, civilno društvo i opoziciju na sastanak kako bi odbranili Stari savski most.

„Kao odbornik u Skupštini grada Beograda pozivam građane, poltičke subjekte, organizacije civilnog društva, svakoga ko u ovom gradu drži do sebe i do svog dostojanstva, na sastanak i dogovor, da svim raspoloživim sredstvima odbranimo naš most i dogovorimo strategije za dalju odbranu grada“, izjavio je Atanacković i dodao:

„I baš zato, ništa manje značajno je i sledeće: ovaj most važan je nosilac kompleksnih poruka i sećanja. Pre svega sećanja na borbu protiv okupatora, na trajanje otpora, sećanja na slobodu i građansku srčanost i inicijativu, na hrabrost pojedinca koji je rizikovao život zarad dostojanstva svoga grada. To je most Miladina Zarića. Odbrana njegovog mosta naš je dug prema učitelju..“

On je naveo da će datum i mesto održavanja sastanka biti objavljeni u narednih nekoliko dana.

„Ovo nije ‘samo’ politička borba, niti ‘samo’ borba za očuvanje sećanja, ovo je borba protiv organizovanog kriminala… Kriminalna vlast najavljuje početak uklanjanja Starog savskog mosta. Građani će plaćati dug od 80 miliona evra sa kamatom zato što će strana kompanija da sruši jedan istorijski, beogradski most. Zato što smeta stanarima Beograda na vodi. I zato što rekonstrukcija mosta, koja je moguća i poželjna, nije dovoljno profitabilna za uzurpatore javnog novca“, rekao je Atanacković u pisanoj izjavi.

On je istakao da je neophodan dogovor o odbrani grada, svih demokratskih snaga u gradskom parlamentu, svih koji u Beogradu vide to sto Beograd jeste, i što jedino može da bude: evropska prestonica.

„Uništili su nam železničku stanicu, unakazili Kalemegdan, srušili desetine istorijskih zdanja. Ispoklanjali strancima javno zemljište, podigli čitave gradove za pranje para, pokrali milijarde javnog novca za lažne infrastrukturne radove. Lažnim i besmislenim projektom metroa nepovratno nam truju vodoizvorište iz kojeg pije vodu najveći deo Beograda. Ubijaju nas nekontrolisanim zagađenjem, posekli su na hiljade stabala zdravog drveća. Sebi dižu i legalizuju bespravne kuće, i kuće svojih pajtaša. Hiljade tona divljih deponija truje nam zemlju i vazduh i podzemne vode. Čitavi delovi Beograda preplavljeni su fekalnim vodama, jer nema kanalizacione infrastrukture. Vreme je da se Beograd brani snagom građanskog otpora i pobune“, rekao je Atancković i dodao:

„A zašto most, zar nema važnijih stvari? – već se čuju pitanja. Nema, jer sve je sada jednako važno, i to je ono što kao društvo moramo da postavimo kao princip. Videli smo šta se dešava kada se popusti pred divljom gradnjom, pred tajnim ugovorima, pred sadističkim ruganjem građanima i ruženjem grada, pred lažnim Nemanjom i pred lažnim metroom, mnogo toga je delovalo kao sporedna stvar, a svaka od njih posledično je vodila današnjem distopijskom, disfunkcionalnom, urušenom, pokradenom, zatrovanom gradu pod naprednjačkom kriminalnom okupacijom.“

On je naveo i kako smo „dočekali da Beograd postane najzagađeniji grad na planeti, grad kojim neprikosnoveno vlada organizovani kriminal, grad čiji je gradonačelnik promoter bezakonja, šampion bespravne gradnje, bahati i podmukli komšija“.

BONUS VIDEO – Rasprodaja. Širi se „Beograd na vodi“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar