Tablice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na dan kada je započeta primena dogovora o neizdavanju ulazno-izlaznih dokumenata, odnosno počeo da teče dvomesečni rok za preregistraciju vozila sa tablicama gradova na Kosovu na oznake RKS, kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je danas izvršen prvi takav slučaj.

Uz još jednu naznaku da je u prepodnevnim satima danas, u svim Centrima za registraciju vozila na Kosovu započet proces preregistracije, iz kosovsog MUP-a precizirali su da je prva zamena, kako kažu, „nelegalnih registarskih oznaka“ na RKS tablice izvršena u opštini Prizren.

„Centri su bili otvoreni u svim opštinama da zainteresovani građani dobiju potrebne informacije i prvog dana u Centru za registraciju vozila u Prizrenu je izvršena prva zamena registarskih tablica RKS tablicama“, naveli su u saopštenju.

Ponovili su isto ono što i Kurti u svom današnjem obraćanju na srpskom, da će građani biti oslobođeni taksi i ostalih obaveza, te ih iz kosovskog MUP-a još jednom pozivaju da „takvu priliku iskoriste“.

Sa druge strane, stižu navodi da Srbi nisu zainteresovani za registraciju. Tako je gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, kazao za Tanjug da se niko od Srba nije pojavio u Centrima za preregistraciju vozila, prenosi portal KoSSev.

„Odgovor Prištini i Aljbinu Kurtiju Srbi su dali danas samim tim što se, prema podacima koje imam, niko nije pojavio u registracionim centrima da se raspita ili da podnese zahtev za preregistraciju. Tako da mislim da je to jasan odgovor i signal i institucijama u Prištini i Aljbinu Kurtiju šta Srbi o tome misle“, rekao je gradonačelnik Severne Mitrovice danas.

Podsetimo, sinoć u ponoć stupio je na snagu sporazum koji je dogovoren 27. avgusta a kojim se Beograd obavezuje da ukine stikere „ulaz izlaz“ za građane koji ulaze u centralnu Srbiju sa kosovskim dokumentima, a Priština da ne izdaje ovakve dokumente građanima sa srpskm ličnim kartama.

Kosovska vlada je, međutim, odlučila 29. juna ove godine da od prvog avgusta započne sa izdavanjem ovakvih dokumenata za građane sa srpskim ličnim kartama koji ulaze na Kosovo, pravdajući ovaj potez uspostavljanjem reciprociteta sa Srbijom.

Nakon eskalacije situacije krajem jula meseca i postavljanjem barikada na Severu Kosova u znak protivljenja ovoj, ali i odluci o preregistraciji srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS tablice, kosovska vlada je odlučila da odloži primenu odluka do 1. septembra.

Međutim, 27. avgusta iz Brisela je saopšteno da su se strane dogovorile da Srbija obustavi izdavanje deklaracionih listića, odnosno da kosovska strana ne uvodi iste.

Sa druge strane, krajem ovog meseca je izostao dogovor Beograda i Prištine o pitanju tablica, te je nakon ponoći ujedno krenuo da teče dvomesečni rok za preregistraciju vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu na RKS tablice, a u skladu sa odlukom kosovske vlade kojoj se Beograd protivi.

BONUS VIDEO: Skidanje nalepnica sa registarskjih oznaka automobila iz Srbije na Brnjaku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar