U Evropskom parlamentu sutra o izveštaju o Srbiji

Politika 22. feb. 202117:37
Podeli:
Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Spoljnoplitički odbor Evropskog parlamenta na sutrašnjem sastanku trebalo bi da glasa o amandamnima i izveštaju o Srbiji.

U kancelariji izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika za Tanjug objašnjavaju da će se glasanje održati „u dva bloka“ s tim što će se u jutranjem terminu od 9 časova glasati o amandmanima i kompromisnim amandmanima, a zatim će se obaviti „konačno glasanje“ na tekst izveštaja u celini.

Navodi se i da će se zbog pandemije glasnje održati „daljinskim putem“, a da bi konačni rezultati trebalo da budu poznati u sredu 24. februara.

Na Nacrt izvešataja Vladimira Bilčika o Srbiji podneto je ukupno 385 amandamna, pri čemu su poslaničke grupe „u načelu“ dogovorile 38 kompromisnih amandmana.

Kompromisnim amandmanima poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u najvećoj meri traže da se u izveštaj unese „pojačan rečnik“ kad je reč o očekivanjima od Srbije na putu reformi i usklađaivanja sa EU standardima.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru tekst izveštaja o Srbiji bi u formi rezolucije EP trebalo da se usvoji na plenarnom zasednju koje će biti 24 i 25. marta u Briselu.

Rezolucije Evropskog parlamneta nisu pravno obavezujuće i predstavljaju godišnje smernice i političke preporuke za dalji napredak zemlje na putu evrointegracija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar