Foto: TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC/ nr

U Briselu je danas održan sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka sa ekspertima u okviru političkog dijaloga Srbije i Kosova - Marka Đurića kao predstavnika Srbije i Skendera Hisenija, kosovskog koordinatora za dijalog - nakon što je obavio zasebne razgovore sa svakom od delegacija.

Tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine počeli su i završili se bilateralnim sastancima s posredicima Evropske unije u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da ekspertska delegacija Beograda sutra nastavlja razgovore sa EU posrednicima.

Đurić je rekao da predstavnici Prištine odbijaju pregovore o ekonomskoj saradnji i zato neće prisustvovati sutrašnjem sastanku o toj temi.

„Mi ćemo doći i razgovarati sa Evropskom komisijom o finansijskoj pomoći našem regionu“, izjavio je Đurić za Tanjug.

Delegacija Beograda na čelu sa Markom Đurićem je nakon razgovora na ekspertskom nivou sa predstavnicima Prištine i EU otišla u srpsku pravoslanu crkvu u Briselu „Sveti Sava“, gde su na godišnjicu masakra u Starom Grackom odali poštu ubijenim srpskim žeteocima.

Prema rečima Đurića, delegacija Beograda danas je u Briselu tokom tehničkih razgovora o nestalima i raseljenima sa KiM zatražila kažnjavanje zločinaca iz OVK i podsetila da „niko nikada nije odgovarao“ za zločin u selu Staro Gracko kod Lipljana, ali ni za mnoge druge terorističke napade na Srbe na KiM.

Tokom popodneva održan je i zajednički sastanak sve tri strane.

Razgovorima je prisustvovao specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, koji je ocenio da je u pitanju „nastavak političke diskusije na nivou eksperata“.

Skender Hiseni je posle sastanka izjavio da je reč o krajnje političkom procesu, odnosno o finalnoj fazi pregovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji će voditi ka postizanju legalno-obavezujućeg sporazuma.

„Govorimo o međunarodnom pravno obavezujućem sporazumu koji će obe strane biti obavezane da sprovedu“, istakao je Hiseni.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti održali su 12. jula prvi susret u video-formatu kako bi obeležili zvaničnu obnovu pregovora a fizički su se sastali u evropskoj prestonici, četiri dana kasnije, odnosno 16. jula. Na ovom sastanku se razgovaralo o nestalima i ekonomskim pitanjima.

Nakon sastanka specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je najavio da će se lideri ponovo sastati početkom septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare