Dragan Djilas i Boris Tadic
Dragan Đilas i Boris Tadić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Dragan Mujan/Nova.rs

Rasprava nekadašnjih stranačkih kolega, Dragana Đilasa i Borisa Tadića, nastavljena je porukom bivšeg predsednika Srbije lideru SSP da "osim novca, politika zahteva i vrednosti, ali i makar elementarna znanja".

„Neverovatan odgovor. Pre svega, ne sarađuje SSP sa SNS samo na temi Kosova, što je jasno iz radikalno promenjene retorike u odnosu na sve teme. A dalje od ovih besramnih floskula ni nema šta da mi odgovori. Posebno je besramna njegova izjava da ja skupljam jeftine poene na temi Kosova. Za razliku od njega, moji stavovi po pitanju Kosova su uvek bili isti i te stavove nisam menjao ni po cenu gubitka izbora, a kamoli ovoga za šta me Đilas optužuje. Tužno i bedno podilaženje Vučiću…“, napisao je Boris Tadić na Tviteru i tako nastavio raspravu koja se vodila izjavama za Nova.rs.

„Uostalom, da li iko zna šta je Đilasova kosovska politika? Prvo podrži Briselski sporazum, onda ga kritikuje. Pre izbora ima jedan stav, nakon izbora potpuno drugi. Ovih dana kaže da je Kosovo za SSP pitanje emocija. Da li je to danas politička stranka ili Kolo srpskih sestara? A za rubriku šale i zabave, Đilas bi mogao da nas zasmeje odgovorom na pitanje kakve veze ima dualno sa fakultetskim obrazovanjem i kako je to dvoje u suprotnosti? Osim novca, politika zahteva i vrednosti, ali i makar elementarna znanja…“, zaključio je Tadić.

Rasprava je otvorena intervjuom koji je Tadić dao za Nova.rs, a u kojem je rekao da je neshvatljivo da danas neki opozicioni lideri po modelu Vučićeve propagande poistovećuju podršku sporazumu Beograda i Prištine i evrointegracijama. To je, kako je Tadić istakao, direktno obmanjivanje građana, koje ide naruku samo Vučiću.

“Nakon ovih poslednjih izbora, nažalost, jasno je da se kod nekih od njih ne radi o nesvesnoj omašci iz neznanja, već svesnoj kolaboraciji sa režimom. Taman koliko je Vučić servilan prema Zapadu na temi Kosova, toliko su ti lideri servilni prema Vučiću i to je zamka u kojoj se nalazi srpsko društvo u poslednjoj deceniji”, rekao je Tadić dodavši da u svemu tome prednjači Dragan Đilas, te da je sada jasno zašto je pre svega napadima režima njegova stranka podizana u “najveću”, kao i zašto su ti napadi naglo prestali nakon poslednjih izbora.

Na to je Đilas odgovorio:

“Kosovo je za Stranku slobode i pravde nadstranačko pitanje, a ne pitanje ličnih sujeta i tema koja se koristi za dobijanje jeftinih političkih poena”, rekao je Đilas i dodao da će Stranka slobode i pravde, kao i on lično, uraditi sve u skladu sa svojim mogućnostima da pomognu našem narodu na Kosovu i Metohiji i da Srbija iz sporazuma dobije što više.

“Ne želim više da komentarišem bivšeg predsednika Tadića, ali utisak je da nije svestan ozbiljnosti situacije po budućnost Srbije i našeg naroda. To potvrđuje i zamena teza koja je očigledna i kontraproduktivna, kako po pitanju razgovora sa Prištinom, tako i odnosa u opoziciji”, istakao je Đilas.

Rekao je i da ne postoji nijedna tema na kojoj politika Stranka slobode i pravde nije apsolutno suprotna politici SNS-a.

“Mi smo za usklađivanje sa spoljnom politkom EU, on to odbijaju deset meseci. Oni su za dualno obrazovanje, mi smo da deca završavaju fakultete. Mi smo za ulaganje u obrazovanje i povećanje plata prosvetnim radnicima. Oni su za to da ulažemo u naoružanje. Oni su za privredu koja se zasniva na manuelnim poslovima mi smo za ulaganje u visoke tehnologije. Smatramo da treba dati subvencije domaćim provrednicima, a strancima samo u slučaju da donose visoke tehnologije. Oni daju samo strancima. Mi smo protiv zaduženja, oni uzimaju kredite svakodnevno. Mi smo za subvencije poljoprivredi i garantovane cene otkupa, oni rade sve suprotno. Mi tražimo da se uloži u plate medicinskog osoblja, njima to ne pada na pamet. Mi predlažemo novi zakon o radu, oni insistiraju na svom „robovlasničkom“ modelu. Mi tvrdimo da nas je manje preko milion za 11 godina, oni kažu da nas je manje samo 495.000 i da se ljudi vraćaju. Mi predlažemo zakon kako da se izborimo protiv korupcije, njima to ne pada na pamet jer su napravili sistem koji na korupciji počiva. Sloboda medija, nezavisno pravosuđe i tako dalje i tako dalje”, kaže Đilas i zaključuje:

“Zato ne želim da trošim vreme da odgovaram ni Tadiću ni bilo kome drugom na nesitine koje iznose.”

BONUS VIDEO: Da li smo čuli nešto novo o planovima za Kosovo i Metohiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare