Foto: Printscreen/YouTube/Embargo Portal

Tužilaštvo za organizovani kriminal odbacilo je deo krivične prijave protiv narodnog poslanika Vladimira Đukanovića i više nepoznatih osoba zbog paljenja baklji na krovovima stambenih zgrada tokom vanrednog stanja. Odbačen je deo prijave koji se odnosi na udruživanje radi vršenja krivičnih dela dok je deo izazivanje opšte opasnosti i povreda ravnopravnosti, nakon konsultacija sa Republičkim javnim tužilaštvom, prosleđen Apelacionim javnim tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevu, gde su bakljade, između ostalog, i organizovane, navodi Insajder.

Krajem aprila, usred vanrednog stanja, kao odgovor na lupanje u šerpe i zviždanje nezadovoljnih građana potezima vlasti, pola sata kasnije prvo u delovima Beograda, a zatim i po pojedinim gradovima u Srbiji, organizovana je bakljada sa krovova zgrada i puštana sa razglasa muzika uz skandiranje „Đilase lopove“. Ista scena ponovila se i narednih dana.

Prvog dana na akciju je pozvao, a kasnije kako se moglo videti na snimcima sa društvenih mreža, i učestvovao poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

Sredinom maja građanski klub Demokratske stranke je Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivičnu prijavu protiv narodnog poslanika Vladimira Đukanovića i više nepoznatih osoba i to zbog sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, izazivanje opšte opasnosti i povreda ravnopravnosti.

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) u odgovoru Insajderu navodi da je nakon razmatranja sadržine krivične prijave u konkretnom slučaju odlučilo da prijavljeno krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela nije krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Ovakva odluka doneta je jer je Krivičnim zakonikom propisano da organizovana kriminalna grupa od tri člana ili više postoji određeno vreme i deluje sporazumno u cilju vršenja jednog ili vise krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna, i to radi neposrednog ili posrednog sticanja finansijske ili druge koristi.

Krivičnu prijavu u delu koji se odnosi na krivična dela izazivanje opšte opasnosti i izvršenje krivičnih dela povreda ravnopravnosti Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu kako bi, kako dodaju, ono odredilo jedno ili više tužilaštava  koja će nadležna za dalje postupanje.

Republičko tužilaštvo im je 2. juna dostavilo odgovor.

“Tužilaštvo za organizovani kriminal je postupilo po dopisu RJT i krivičnu prijavu sa prilozima dostavilo Apelacionim javnim tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu radi određivanja tužilaštva sa njihovog područja koji bi postupili po navodima krivične prijave“, dodaje TOK u odgovoru Insajderu.

Postupak ovim povodom vodi i Zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je 30. aprila 2020. ,kako je rekao za Insajder, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Postupak kontrole je u međuvremenu pokrenuo i prema Komunalnoj miliciji, a prema poslednjim podacima, dopunske odgovore MUP-a i dalje čeka.

Za Specijal Malih velikih priča „Virus opasnih podela” deo stanara iz Zemuna podelio je svoja iskustva o akciji bakljade u njihovom kraju kao i šta su zaposleni u Komunalnoj policiji i policiji odgovarali na njihove pozive u noći „bakljada”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare