Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Više javno tužilaštvo je oznaku “strogo poverljivo” na slučaj protiv SNS, SPS i URS zbog sumnje na pranje novca i nelegalno finansiranje kampanje stavilo još u martu 2017, iako za to nisu postojale zakonske osnove. Tek nakon objave našeg teksta, tajnost sa tog predmeta je skinuta, a ceo slučaj za Srbiju završen je očekivano - pomenute stranke oslobođene su svake sumnje.

Pet godina je trajao postupak protiv tri političke stranke zbog sumnje u pranje novca, a nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije uputila izveštaj Višem javnom tužilaštvu. Tek pre nekoliko dana javnost je saznala da je taj slučaj bio pod oznakom “strogo poverljivo” i to nakon što je to objavio list “Nova”.

Tu informaciju “Nova” je dobila nakon što je uputila pitanja u kojoj je fazi slučaj protiv SNS, SPS i URS-a i šta je do sada učinjeno kada je reč o tom predmetu.

Tužilaštvu je pre dva dana saopštilo da je ta oznaka tajnosti stavljena još u martu 2017, što iznenađuje, budući da je sve vreme u odgovorima za medije izbegavalo to da pomene i govorilo da je taj slučaj u predistražnom postupku, da je reč o obimnom predmetu, te da MUP ne odgovara na njihove urgencije o prikupljanju dodatnih obaveštenja.

Na dan kada je “Nova” objavila informaciju da je taj slučaj “strogo poverljiv” Tužilaštvo nas obaveštava da su tog dana skinuli tajnost sa predmeta protiv SNS-a, SPS-a i URS-a.

Međutim, nije poznato ni po kom zakonskom osnovu je taj slučaj proglašen strogo poverljivim.

U Zakonu o tajnosti podataka navodi se da se stepen tajnosti “strogo poverljivo” može staviti “radi sprečavanja nastanka teške štete po interese Republike Srbije”.

Kako je tužilaštvo u tome našlo osnov da tajnost stavi na slučaj protiv političkih stranaka (osim ukoliko ih ne identifikuje sa državom) nije poznato.

Rodoljub Šabić, bivši poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, navodi za “Novu” da nema nikakvog osnova da taj predmet bude strogo poverljiv.

Rodoljub Šabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“To bi značilo da odavanje informacije iz tog postupka može da ugrozi interese Republike Srbije i to teško da ugrozi. Govoriti da je tako nešto moguće zbog toga što tužilaštvo objašnjava šta je uradilo po prijavi drugog državnog organa je potpuni nonsens”, objašnjava Šabić.

On navodi da je ovaj slučaj još jedna potvrda zabrinjavajućeg netransprentnosti u radu našeg tužilaštva.

“Zbog toga s razlogom zaslužuje kritike i vrlo često ostavlja utisak da umesto da goni, krivična dela zapravo zataškava”, dodaje bivši poverenik.

Sa druge strane, malo ko je i očekivao da će ovaj slučaj završiti istražnim postupkom, a kamoli da će otići dalje od toga, imajući u vidu uticaj vlasti na pravosuđe, iako je reč o ozbiljnim sumnjama koje su vidljive i laiku.

Korisnici socijalne pomoći kao donatori

Kako je u objavio BIRN, u izveštaju Agencije je pisalo određeni broj lica koji su SNS-u, SPS-u i URS-u uplaćivali donacije za kampanju istovremeno bio i korisnik socijalne pomoći. Navodi se i da je Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila da je 135 osoba u kratkom vremenskom roku položilo iznose od 40.000 dinara na lične račune, da bi ubrzo taj novac prebacili kao donaciju SNS.

Prema podacima Uprave, reč je o ukupno 5,4 miliona dinara koji su donirani SNS, bez objašnjenja o poreklu novca. U izveštaju su takođe istaknuta dva sumnjiva bankarska transfera drugim strankama – jedan u vrednosti od 650.000 dinara SPS-u i drugi vredan 80.000 dinara URS-u.

Zanimljivo je da je krivično delo nagovestio i lider SNS Aleksandar Vučić, koji je za Insajder izjavio da donatori SNS uplaćivali identične iznose od po 40.000 dinara jer pretpostavlja da zakonom nije dozvoljeno da pojedinci uplate više od toga.

„Sad ću da Vam objasnim kako. Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al’ pretpostavljam – ja kažem: ‘A ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku’“, rekao je Vučić.

Inače, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti zabranjeno je davanje priloga političkom subjektu preko trećeg lica, a kažnjiva je i namera prikrivanja izvora finansiranja.

BONUS VIDEO Vukašin Obradović: Dvorske intrige u SNS-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare