Foto: Printscreen; Srbijanka Turajlić

Profesorka Srbijanka Turajlić izjavila je u jutarnjem programu "Probudi se" na TV Nova S da bi bilo normalno da neko u Srbiji reaguje na izjavu predsednika SAD Donalda Trampa, koji je nedavno izjavio da su prekinuli masovna ubijanja između Srbije i Kosova.

Komentarišući njegove navode, Turajlić je navela da iz Srbije nema nikog koji bi rekao nešto suprotno i da će ostati slika kako smo mi „narod ubica, koji se samo ubija, dok nam Tramp ili neko drugi ne kaže da to ne treba da radimo“.

„To je naravno jako ružna slika o Srbiji i Kosovu, na koju niko neće reagovati. Bilo bi normalno da država Srbija reaguje na takvu izjavu“, rekla je ona.

Ona je navela da verovatno brzi dolazak Ričarda Grenela, izaslanika američkog predsednika za Srbiju i Kosovo, u Beograd govori da je očigledno rešeno da nešto od tog sporazuma iz Vašingtona bude sprovedeno.

„Šta je tačno iza toga, ko tu ima koju ideju, ne znam. Očigledno je taj sporazum plaćen nekim novcem, pa da sad vidimo kako će se taj novac trošiti. Očigledno Amerikanci nama plaćaju nešto, šta nam tačno plaćaju ne znam. To ćemo saznati u budućnosti. Ne znam kako se to drugačije može tumačiti“, rekla je Turajlić.

„Niko ne donosi milijarde u Srbiju jer su zabrinuti za njene interese“

Govoreći o navodima medija da Amerikaci donose četiri milijarde u Srbiju, ona je dodala da nema nikakve sumnje da vam niko nikada ne poklanja novac bez razloga.

„Ja ne mislim da Amerikanci su sada naprosto rešili da obožavaju Srbiju i tako će dati četiri milijarde ni zašta. Ili je u pitanju kredit ili nešto drugo. Nemam ni ideju o čemu se tu radi. Niko me neće ubediti da dve, četiri ili koliko god milijardi neko iz sveta donosi u Srbiju zato što je zabrinut za interese Srbije, a da u tome nema nikakve dobiti za njega“, rekla je Turajlić.

Upitana da li bi dobit mogla da bude ubrzanje dogovora Beograda i Prištine, ona je navela da je to moguće, a možda je u pitanju i nešto treće.

„Pretpostavljam da će neko uspeti da otkrije da li su to krediti ili ne. Ako su krediti, da vidimo pod kojim su uslovima i zašto krediti. Ako nisu krediti, verovatno ćemo iz postupaka Vučića  shvatiti šta je zapravo kupljeno“, rekla je Turajlić.

„Pavle Grbović je vrlo perspektivan“

Turajlić je navela da je Sergej Trifunović častan čovek i da je shvatio da mora da podnse konsekvence za poraz.

“On je vodio pokret najbolje što je mogao, nešto je i postigao. Dođe momenat kad se podnosi račun. Išli smo na izbore i nismo uspeli. Ko mora da snosi odgovornost. Predsednik Pokreta mora da se podvuče”, istakla je ona.

Turajlić je dodala da je kandidat za predsednika PSG Pavle Grbović vrlo perspektivan i ako uspe da formira dobar tim, Pokretu predviđa lepu budućnost.

Ona je dodala da mi zapravo ne znamo šta je dogovoreno u Vašintonu i navodi da je sve u funkciji novembarskih američkih izbora.

„Nadam se da ćemo Mariniku videti u vrhu buduće vlasti“

Upitana da li bi Marinika Tepić kao kandidat opozicije mogla da pobedi Vučića, Turajlić je rekla da nema nikakve sumnje da je ona pokazala izuzetnu spremnost da se suprotstvi ovoj strašnoj plajački i korupciji i pokazala jako veliku hrabrost da se uhvati u koštac sa time.

„Kakav to utisak ostavlja na građane, da li oni u takvom liku vide budućeg predsednika Srbije, ja stvarno nemam ideju. U svakom slučaju, mislim i, bar se nadam, da ćemo Marinku Tepić još imati prilike da vidimo u uslovnom rečenu vrhu ili budućoj nekoj vlasti u ovoj državi. Teme koje ona pokreće su neobično važne za Srbiju i važno je da jedna takva osoba bude u prilici ne samo da otvara tema nego da nešto po tom pitanju i radi“, istakla je Turajlić.

Kako je rečeno u jutarnjem programu, analitičari „Danasa“ su naveli da je podrška Tepić vezana isključivo na društvene mreže, a Turajlić je, upitana da li koliko to što se dešava u Tviter zajedinici i na društvenim mrežama može da zavara, navela da može jako mnogo.

„Društvene mreže su ipak prisutne i popularne u jednoj populaciji. Vi ako krenete malo Srbijom, van društvenih mreža, i pitate za Mariniku Tepić, nije sigurno koliko bi ljudi znalo nešto da vam kaže o njoj. Ako ne gledaju N1, Novu, nisu na mrežama, ne čitaju Danas… nemaju informacije o tome ni ko je Marinika Tepić, a kamoli koliko značajne stvari radi“, dodala je ona.

„Opoziciji nije dovoljno ‘ua’ Vučić“

Govoreći o prošlonedeljnom sastanku predstavnika opozicije, Turajlić je izjavila da njeno okupljanje dobija smisao onda kada su neke stvari isprofilisane, pa vi znate ko se sa kim okuplja.

„Okupljanje opozicije na temu, hajde da srušimo Vučića, nema preterano mnogo smisla. Nisam sigurna da trenutno na opozicionoj sceni imamo pokrete i stranke koje su potpuno jasno profilisani po ključnim pitanjima za Srbiju, počev od socijalnih programa, kulture i obrazovanja pa do Kosova i NATO. Tek onda kada svi ti pokreti imaju neke stavove po tim pitanjima, a ne samo ‘ua Vučić, onda možemo da razgovaramo o tome, ko s kim, zašto kako može da sarađuje“, zaključila je ona.

Turajlić je navela da opozicija mora da izađe sa nekom vizijom da stekne kredibilnost da je ona ta koja tu viziju može da ostvari.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare