Foto:EPS DANILO MIJATOVIC; Vesna lalić/Nova.rs; Dragan Mujan/NOva.rs

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je prvi put neko od predstavnika vlasti priznao da su vršioci dužnosti direktora kojima je istekao mandat u nelegalnom statusu.

„TS već godinama ukazuje na ovaj problem, a predstavnici vlasti su to do sada ignorisali ili negirali, tvrdeći da vršiocima dužnosti ne prestaje mandat dok se ne izabere novi direktor“, navodi se u saopštenju.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je juče da je to ministarstvo podnelo krivične prijave protiv (bivšeg) v. d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića zbog vršenja dužnosti direktora iako mu je po zakonu istekao mandat kao i zbog obmanjivanja javnosti i vrha države o situaciji u energetskom sektoru.

Grčić je za v.d. direktora postavljen u martu 2016. godine, a maksimalno dozvoljeni zakonski mandat istekao mu je u martu 2017. godine. On je 12. januara ove godine podneo ostavku.

TS je navela da EPS nije jedino javno preduzeće čiji je direktor godinama bio u nelegalnom statusu.

„Još 21 javno preduzeće, odnosno preduzeća u državnom vlasništvu u kojima se direktor bira u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima ima na svom čelu ljude kojima je mandat istekao, nekim od njih pre gotovo deset godina“, precizirao je TS.

Ističe se da, pošto EPS nije jedino preduzeće u kome Vlada Srbije imenuje i razrešava direktore, jednako je potrebno utvrditi i njenu odgovornost.

Bonus video: Nervozni Vučić odgovara na pitanje novinarke Nova.rs

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar