Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Skupljanje potpisa ide jako dobro, evo sad sam krenuo iz Žarkova, idemo za Novi Sad, izjavio je predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović za Nova.rs na pitanje koliko je građana ukazalo poverenje baš njemu imajući u vidu da je neophodno skupiti 10.000 potpisa za izlazak na izbore zakazane za 21. jun.

Član predsedništva PSG Pavle Grbović za naš portal kaže da su zadovoljni reakcijom ljudi, da su organizovali skupljanje potpisa u nekoliko gradova i opština, ali ni on ne zna koliko je građana, za tri dana koliko skupljaju potpise, stalo iza liste „GG Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana“.

„Sutra ćemo imati interne podatke. Moramo da vidimo gde ima notara kako bi overili svaki potpis. Sigurno narednih nedelju dana nećemo izlaziti sa informacijama“, rekao je Grbović za naš portal i dodao da će kada skupe potpise obavestiti javnost jer veruju da će predaja njihove izborne liste RIK – u biti medijski ispraćena.

Grbović naglašava da ostaju pri onome što je Trifunović ranije rekao, a to je da sigurno neće praviti koalicije na lokalu sa SPS, SNS, radikalima i „satelitima vlasti“, i potvrdio je za Nova.rs da pregovaraju sa pojedincima koji bi mogli da se nađu na njihovoj listi, ali nije želeo da iznosi detalje.

Međutim, prema našim saznanjima, Trifunović ima problem da sastavi listu na kojoj bi se našlo 40 odsto žena a što je zakonska obaveza koja je izglasana u srpskom parlamentu u februaru ove godine na predlog narodne poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić.

Skupština Srbije je tada odlučila i da će na izborima umesto dosadašnjih pet cenzus biti tri odsto, a žene će na lokalnim i republičkim listama biti zastupljene 40 odsto.

Poslanici su izglasali izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnela poslanička grupa Srpske napredne stranke (SNS), a kojima se, između ostalog, predviđa smanjenje cenzusa.

Šef poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Aleksandar Martinović tada je rekao, u načelnoj raspravi, da je vladajuća stranka smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto predložila da bi više stranaka bilo zastupljeno i da bi se dodatno osnažila uloga parlamenta u političkom životu.

U istom danu, skupštinski odbor je usvojio amandman poslanice SNS-a Marije Obradović kojim se precizira bolja pozicija za žene na izbornim listama.

Njenim amandmanom je precizirano da „među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja) mora biti najmanje po dva kandidata pripadnika onog pola koji je manje zastupljen na listi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare