Foto: Dnevnik

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar rekao je nema nikakvog roka za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, ali u kontekstu situacije u Evropi mislimo da tome treba prići ozbiljno i što hitnije. "Francusko-nemački predlog je dobar predlog, mi ga podržavamo i pažljivo ga treba razmotriti", rekao je on, napominjujući da "nema pominjanja političke izolacije, sankcija ili bilo kakve vrste' štapa' za eventualno odbijanje ovog predloga".

„Tačno je da postoji francusko – nemački predlog o napretku u odnosima između Kosova i Srbije. Mi to podržavamo, ali to je još uvek predlog u okviru dijaloga koji vodi EU“, objasnio  je Eskobar.

Upitan šta je tačno na stolu, Eskobar je rekao da je to održiv i dugotrajan miran odnos između Kosova i Srbije i da je to je još uvek strateški cilj.

Na pitanje šta bi to bio napredak jer mediji nagađaju da se od Kosova očekuje da konačno uspostavi ZSO, a šta je to što se očekuje od Srbije, Eskobar je podsetio da neki sporazumi koji su potpisani moraju biti sprovedeni, kao što je ZSO.

„Ono što očekujemo od Srbije je da prouči kako bi to moglo da utiče na njenu budućnost u kontekstu međunarodnih odnosa i evropskih integracija. Osim toga, ne bih davao neke dodatne komentare jer smo u ranim fazama razgovora“, rekao je američki zvaničnik.

On je dodao da sa ambasadorima zemalja Kvinte neće biti razgovora na temu francusko – nemačkog predloga već o energetskom i problemu registarskih tablica na Kosovu koji se mora rešiti.

Eskobar je rekao da ne bi govorio o posledicama ukoliko se taj predlog odbaci, već o mogućnostima i prilikama ukoliko se prihvati.

„Postoji put napred, trebalo bi da dođe do stabilnog i predvidivog odnosa između Srbije i Kosova što bi pomoglo stabilnosti regiona, popravilo investicionu klimu i otvorilo vrata za veće političko ekonomske integracije regiona. To je prednost. Što se tiče posledica, to su propuštene prilike u slučaju odbijanja. To nije pritisak o kome se nagađa. Nema pominjanja političke izolacije i sankcija ili bilo kakve vrste ‘štapa’ za eventualno odbijanje ovog predloga“, ocenio je on.

Komentarišući nagađanje medija o idućem  februaru kao mogućem datumu za postizanje sporazuma, Eskobar je rekao „da ne zna odakle taj 24. februar kao datum koji se pominje“.

„Koliko sam video nema nikakvih konkretnih rokova. Imamo posledice ruske agresije na Ukrajinu i ovaj rat je podsetio Evropljane da je stabilnost jedna krhka realnost kao i bezbednost i da bi je zaštitili najbolje je da konsoliduju stabilnost u Evropi i stim u vezi pitanje Srbije i Kosova, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i  Albanije i to je nešto o čemu transatlanski lideri razmišljaju“, naglasio je američki zvaničnik.

Upitan da li će SAD i Zapad povući ukoliko sporazum između Beograda i Prištine ne postane realnost u bliskoj budućnosti ili će ostvariti određene ciljeve korišćenjem drugačijih sredstava jer se problem mora rešiti, Eskobar je rekao:.

„U pravu ste problem se mora rešiti. Mi ćemo ostati angažovani jer su Srbija i Kosovo naši respektabilni partneri i SAD i Evropa će nastaviti da traže načine. Francusko-nemački predlog je dobar predlog, mi ga podržavamo i pažljivo ga treba razmotriti“, dodao je on.

Pogledajte celokupno gostovanje Gabriela Eskobara u Dnevniku na TV Nova S: