Ivica Dacic i Aleksandar Vucic
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Pregovori o formiranju nove Vlade Srbije počinju danas i do kraja meseca bi trebalo da bude poznato ko će činiti novu izvršnu vlast. U tim pregovorima učestvuje i SPS, a jedno od glavnih pitanja je koje će mesto pripasti lideru socijalista Ivici Dačiću. Do sada su se, kako saznaje Nova.rs, na stolu našle tri opcije - Ministarstvo odbrane, policije i spoljnih poslova.

Pre izbora i nakon njih, Ivica Dačić ni u jednom trenutku nije izražavao bilo kakvu bojazan u vezi nastavka saradnje sa SNS. Samo uverenje.

Iako je lider SNS-a Aleksandar Vučić u izbornoj noći najavio da će Srbija dobiti „veoma stabilnu i čvrstu Vladu“ i da će njegova stranka sa SVM-om „u svakom slučaju imati apsolutnu većinu“.

Bez ijedne reči o SPS.

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić Foto: Milos Tesic/ATAImages

Pročitajte još...

Zatim je u intervjuu za RTS, 7. aprila, Vučić naveo da ga je Dačić posle izbora „zvao 10 ili 12 puta“, a da mu se javio tek tog dana. Rekao je i da je zahvalan SPS-u na dotadašnjoj podršci, ali je uputio i kritike na račun te stranke.

„U ovoj kampanji nije bilo fer da sam ja morao da vodim državu, a svi drugi su bili na raspustu što se države tiče“, rekao je Vučić, navodeći da je to „zamerio Ivici Dačiću“.

S druge strane, lider socijalista je tad, ali i svakom sledećom prilikom, poručio da je njegova stranka „još pre izbora postigla čvrst dogovor o saradnji“ sa naprednjacima i njihovim liderom.

Dakle, što se Dačića tiče, očigledno nije bilo sumnje da će SPS ponovo biti deo izvršne vlasti, a da će se on lično vratiti u vladu.

Ivica Dačić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uoči konstitutivne sednice novog saziva parlamenta, Dačić je rekao da će njegova stranka podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika Skupštine Srbije i da ga očekuju dalji razgovori sa Aleksandrom Vučićem

“U razgovoru sa predsednikom Srpske napredne stranke dogovorili smo da budemo deo parlamentarne većine i da podržimo izbor Orlića za predsednika Skupštine Srbije“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare i dodao da će za 10-ak dana krenuti razgovori sa predstavnicima SNS-a o formiranju izvršne vlasti.

„Nismo još razgovarali o konkretnim personalnim rešenjima“, rekao je tada Dačić.

Iako je razgovora kako saznajemo, ipak, bilo.
Dačiću je prvi izbor bio povratak u Ministarstvo spoljnih poslova, međutim, to je vrlo neizesno, a spekuliše se da bi na ovo mesto mogao da bude postavljen aktuelni ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić.

Ponuda SNS-a za lidera socijalista jeste Ministarstvo odbrane ili Ministrastvo policije, još jedno mesto na kojem je već bio.

Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će ime mandatara biti poznato za sedam, osam dana, a tada bi trebalo da se zna i koja će fotelja pripasti Dačiću.

BONUS VIDEO: Igrica koju Aleksandar Vučić godinama igra sa Ivicom Dačićem 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare