Redovni lokalni i pokrajinski izbori nas čekaju na proleće iduće godine, ali kako vreme protiče sve više izgleda kao da ćemo uz njih dobiti i vanredne parlamentarne, dok se oni davno obećani beogradski sve manje spominju. Iako ih je predsednik Srbije obećao odmah nakon prethodnih izbora, kad je u glavnom gradu odnos snaga vlasti i opozicije bio na 55:55 odbornika u Skupštini grada. Razloga za njihovo besomučno odlaganje je više, a najveći je onaj da Beograd najlakše može da isklizne iz ruku režima…

Aleksandar Vučić je obećao nove beogradske izbore čim su proglašeni rezultati onih poslednjih. Tada je rečeno da će ih biti u decembru prošle ili u martu ove godine. Priblližavamo se septembru i ništa.

Štaviše, u poslednjim izjavama, Vučić često uz one redovne lokalne i pokrajinske koji nas očekuju na proleće, najavljuje ne beogradske, već vanredne parlamentarne.

Tako je na zahtev opozicije da se izbori razdvoje, pre nekoliko dana rekao:

Foto: Printscreen

“Smetaju im spojeni izbori zato što ako budu parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori i zamislite ako bi se neka lista zvala ili nosila ime Aleksandar Vučić onda ne mogu da pričaju ono kako bi oni “mi ćemo da posadimo toliko i toliko drveća na toj obali, mi ćemo da očistimo sve i ostale laži”, pa priče 5G, Harp i ostalo… Tako misle da mogu da pobede. Ovde kad dođu to je za ludnicu, to nije za izbore”.

O izborima u Beogradu, koje opozicija traži, kaže:

„Oni su već, kako kažu, pobedili u Beogradu i treba im samo verifikacija. Ja im čestitam na tome”.

PROČITAJTE JOŠ...

Govoreći o mogućnosti da se održe vanredni parlamentarni, ali ne i beogradski, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas za Nova.rs kaže da Aleksandra Vučića reč data građanima ne obavezuje.

Dragan Đilas Foto: Ivan Dinić/Nova

“To je pokazao mnogo puta i zato se time ne bih bavio. Jasno je da Beograđani ne žele da njihovim gradom upravlja Aleksandar Šapić, afera i kršenje zakona je sve više i više i opstanak ovakve vlasti na duži rok nije moguć”, navodi Đilas.

S druge strane, šef poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović smatra da je mnogo bitnije od toga kojih će izbora biti, a kojih neće biti, program i politika stranaka.

Stefan Jovanović Foto: Narodna stranka

“Narodna stranka se prvenstveno bavi programom i ponudom koju ćemo na jesen predstaviti građanima. Pitanje izbora i kojih će izbora biti je tehničko pitanje koje je daleko manjeg značaja od ponude rešenja za probleme koji svakodnevno otežavaju život građana i šta ćemo mi raditi bolje od vlasti ako nam građani ukažu poverenje. Što se Narodne stranke tice mi smo vise puta rekli, spremni smo za izbore kad god, koji god i gde god bili. Ali glavni fokus mora ostati na programu i resenjima koja se nude. Zato neka svako kandiduje svoju politiku pa neka narod odluci”, kaže Jovanović za Nova.rs.

Što se vanrednih beogradskih izbora tiče, Vučić je u više navrata rekao da ih je „nudio 50 puta“, ali da mu niko nije tražio novo glasanje u glavnom gradu.

Opozicija, pak, tvrdi da su mu ih tražili mnogo puta, pre svega onda kad su zahtevali smenu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

Pored najslabijeg rejtinga koji vlast ima u Beogradu, upravo je i pomenuti gradonnačelnik Aleksandar Šapić razlog stalnih odlaganja.

Foto: FoNet/video

Kako je Nova.rs već pisala, Šapić ne želi da podnese ostavku. Prvi čovek Beograda bi u slučaju gubitka podrške naprednjaka, kako navode izvori našeg portala iz SNS, krenuo u pravljenje zasebne opcije uoči izbora, a deo njegovih odluka u glavnom gradu poput besplatnih udžbenika i vrtića samo su priprema kod biračkog tela pred izbore.

Odvlačenje i najmanjeg procenta glasova vlasti nikako ne odgovara, jer gotovo sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se SNS najlošije kotira u glavnom gradu i da bukvalno svaki glas može biti odlučujući.

BONUS VIDEO: Da li će opozicija zarad beogradskih priistati na sve druge izbore?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare