Foto: Daniren / Alamy / Alamy / Profimedia

Sin predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp Mlađi retvitovao je stav senatora Dejvida Perdjua da Priština mora da uradi svoj deo posla i ukine takse nametnute Srbiji uz komentar da je vreme da 650 američkih vojnika na Kosovu "vrate kući".

Priština mora da uradi svoj deo posla i ukine takse nametnute Srbiji, poručio je američki senator, republikanac, Dejvid Perdju i istakao da, ako Kosovo nije potpuno posvećeno miru, SAD bi trebalo da preispitaju svoje prisustvo tamo.

Foto: Tviter/Donald Tramp

Komentarišući situaciju na kosovskoj teritoriji, Perdju je na svom tviter nalogu podsetio da duže od dve decenije američke snage pomažu u održavanju mira između Beograda i Prištine.

„Više od dve decenije američke snage pomažu u održavanju mira između Kosova i Srbije. Sada, istorijskim napretkom, Kosovo mora da uradi svoj deo i ukine sve carine nametnute Srbiji. Ako Kosovo nije potpuno posvećeno miru, tada bi SAD trebalo da preispitaju svoje prisustvo tamo – napisao je Perdju.

Tramp Mlađi je uz retvit dodao komantar da se slaže.

„Na Kosovu je 650 američkih vojnika. Vreme je da ih vratimo kući“, napisao je Tramp Mlađi.

Gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, zatražio je od premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, da ne testira spremnost vlade SAD da povuče svoje trupe sa kosovske teritorije.

Ahmeti je na svom tviter nalogu sugerisao Kurtiju da ne sluša svoje savetnike, koji za Ričarda Grenela kažu da je samo ambasador, a da Trampov sin nije ni na kakvoj funkciji.

Dodao je da sve to što se sada događa na Kosovu premašuje propagandne portale, unutrašnje ratove i bes.

„Ako zaista mislite da morate da podnesete ovaj pritisak SAD, čak i ako ste spremni da izgubite donacije ili da američke trupe budu povučene, to morate otvoreno da kažete da bismo uskladili naše stavove“, napisao je Ahmeti.

Poznato je, kaže, da odnosi Beograda prema Prištini u međunarodnoj zajednici nikada nisu posmatrani sa aspekta pravde.

„Ali nije dobro testirati spremnost američke vlade da donese i neočekivane odluke. Međunarodni odnosi se ne baziraju na pravdi, već na interesima. Moramo razumeti i interese drugih da bismo bolje zaštitili svoje “, poručio je Ahmeti.