Foto: REUTERS/Laura Hasani/Guliver

"Bez konsenzusa u vladi neću glasati za ukidanje taksi", rekao je predsednik privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti i dodao da takva odluka treba da bude potvrđena i u parlamentu.

Kurti, neće ukidati takse na srpske i proizvode iz BiH bez jednoglasne podrške u vladi i parlamentu, piše prištinski Ljajmi.

Komentarišući tviter poruku američkog senatora Dejvida Perđua da, ako Priština ne ukine takse, SAD bi trebalo da razmotre povlačenje svojh trupa sa kosovske teritorije, Kurti je rekao da ne veruje da će biti nerazumevanja sa SAD.

Govoreći o sastanku sa savetnicima francuskog predsednika i nemačke kancelarke, Emanuelom Makronom i Janom Hekerom, Kurti je rekao da je to bio plodan sastanak.

Rekao je i da će do liberalizacije viznog režima doći pre Samita zemalja Zapadnog Balkana u maju, u Zagrebu.

Tači: EU potpuno nespremna za drugu fazu dijaloga sa Beogradom

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je razočaran sastankom sa izaslanicima nemačke kancelarke i francuskog predsednika, Janom Hekerom i Emanuelom Bone, i ponovio da bez liberalizacije viza nema nastavka dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

On je novinarima rekao da je Evropska unija (EU) „potpuno nespremna za drugu fazu dijaloga“ i da sve dok EU ne odluči o ukidanju viza, on, kao predsednik, neće sesti za sto u Briselu.

„Zaslužujemo vize, a onda ćemo videti ostale korake. Koliko vidim, Brisel nema kapaciteta, nema jedinstva kako bi krenuli napred“, dodao je Tači.

Ocenio je da je uloga SAD „nezamenljiva u procesu postizanja sporazuma“ Kosova i Srbije, i da SAD sada vode taj proces.

 

Nemački i francuski zvaničnici sastali su se i s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i s predsednicom Skupštine, Vjosom Osmani.

Dok iz kabineta Kurtija nema pojedinosti o tom sastanku, Osmani je rekla da dijalog treba da vodi Vlada Kosova, shodno Ustavu i volji građana na izborima od 6. oktobra 2019 godine.