Foto: NOVA S

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Oliver Tošković ocenio je da je potrebna neka vrsta "razmrdavanja" protesta "Srbija protiv nasilja" i da bi opozicioni političari trebalo da se uključe aktivnije iako im, kako kaže, "ne bi bio u koži".

Tošković je u specijalnoj emisiji posvećenoj 16. protestu „Srbija protiv nasilja“ na TV N1 rekao da nije dovoljno da se opozicioni političari samo obrate okupljenima, već da bi trebalo i „da se predstave, kažu plan“.

„Od njih ljudi puno očekuju, ne bih voleo da sam u njihovoj koži“, istakao je Tošković.

Smatra da bi bilo korisno da se „razmrda“ protest, „neka blaga radikalizacija koja bi pojačala pritisak na vlast“, podsetivši da su blokade zbog litijuma dovele do sukcesivnog ispunjenja zahteva.

Foto: Nova.rs/video

„Vlast ima povoljnije karte u rukama, ne bih bio u koži opozicije, njihova snaga nije velika u ovom trenutku“, rekao je Tošković, ali istakao da je nezadovoljstvo građana veliko i da to treba kanalisati.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovoj oceni, vlast je leto dočekala kao spas, da se odugovlači.

„Leto je za vlast bilo spas, igraju igru živaca, To je bila njihova taktika u svim protestima“, ocenio je on.

Kako je kazao, protesti se nisu ugasili več su se raširili po Srbiji i to boli vlast.

„Manje je masovan ali nije spao na par ljudi. Tako da ima potencijal i nije uspeo da se ugasi čemu se vlast nadala“, rekao je Tošković.

Kako je kazao, opozicija i građani bi trebalo da insistiraju na ispunjenju većeg dela zahteva, posebno u vezi sa REM i RTS jer bez njihovog ispunjenja opozicija ne bi trebalo da ide na nove izbore.

O smeni Tamare Džamonja Ignjatović

Tošković je rekao da je odluka o smeni Tamare Džamonja Ignjatović s mesta koordinatorke tima Društva psihologa Srbije (DPS), koje je angažovano na projektu pružanja psihosocijalne pomoći posle masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i okolini Mladenovca, bio šok za sve i da ne zna čime je motivisana takva odluka kolega iz DPS.

Foto: Nova

Reč je o ženi koja, kako je istakao, predaje, bavi se prevencijom, istog dana se snašla i organizovala grupu volontera u roku od dan – dva.

Posle nekoliko meseci rada, prvi korak Izvršnog odbora Društva je bio da smene ženu koja je sve to organizovala.

Kao obrazloženje za smenu, Džamonja Ignjatović je za N1 ranije rekla da je to Ugovor koji je potpisala sa Institutom za mentalno zdravlje početkom juna, kada DPS nije ni imao izvršni odbor, koji bi ga umesto nje potpisao.

„Kriti se iza toga (potpisivanja Ugovora) da je to glavni razlog je smešno“, ocenio je Tošković

Na pitanje šta on vidi kao motiv za smenu, Tošković kaže da je „jedino što mu pada na pamet podela na to ko je uz vlast ako nije“.

BONUS VIDEO: Protest „Srbija protiv nasilja“: Šetnja do Ministarstva prosvete