Foto:Newsmax Adria

Gradski odbor Narodne stranke u Boru saopštio je danas da borska Toplana i ove godine nabavlja ugalj pregovaranjem, i da je toplana primer koji pokazuje kako se političkim kombinacijama, svesno ili nesvesno, sistematski uništava jedno preduzeće.

„Partijska nabavka uglja je dovela do toga da je danas J.K.P. „Toplana“ na kolenima. I ove godine, po modelu iz prethodnih, izbegnuto je raspisivanje Javnog poziva za tender radi nabavke uglja i pribeglo se tzv. pregovaračkom postupku nabavke uglja u skladu sa članom 16. Zakona o javnim nabavkama. To ne bi bio problem kada bi se sve odvijalo javno i u interesu Toplane (nabavka kvalitetnog uglja po razumnim cenama) i potrošača“, navodi se u saopštenju.

Iz Narodne stranke u Boru naglašavaju da je 28.06.2021. godine potpisan ugovorizmeđu Toplane i firme „UZOR-EKSPORT“ o nabavci 37.200 tona uglja.

Povezene vesti:

„Ugovorena vrednost je 626.112.000,00 dinara koja se po ugovoru mora platiti avansno. Kada se tome doda da je godinama unazad bila praksa da se ugovori aneksiraju i kupuju dodatne količine uglja (zbirno i do 50.000 tona) situacija postaje još tužnija. UZOR-EXPORT, prema raspoloživim podacima iz APR, je do početka saradnje sa Toplanom imala jednog zaposlenog i spadala po osnovu podataka iz finansijskih izveštaja APR u mikro obveznike. Od 2018. godine ta firma nabavlja i prodaje ugalj Toplani u Boru. Ugalj koji je ranije nabavljan u rudniku Pernik u Bugarskoj i koji je, po podacima iz samog rudnika, sa utovarom, koštao od 38-44 evra po toni Toplani Bor su prodavali po ceni 100- 120 evra/toni bez PDV-a! Zašto se izbegavao ugalj iz drugih rudnika, npr. Banovića, koji je po rečima stručnjaka kvalitetniji“, dodaje se u saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke Bor.

U saopštenju se navodi i da je Toplana poslovala u 2020. godini sa minusom od 228 miliona dinara, dok je u prvom kvartalu 2021. godine negativno poslovanje blizu 200 miliona dinara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare