Tomislav Žigmanov, gej zajednica, lgbt
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Beograd prajd oglasio se danas povodom predloga da novi ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog bude Tomislav Žigmanov, lider Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, stranke hrvatske nacionalne manjine. U ovoj organizaciji očekuju da novi ministar radi na rešavanju problema sa kojima se svakodnevno suočava LGBT+ zajednica, ali i da pokrene određene zakonske inicijative.

LGBT+ aktivisti uputili su poziv Žigmanovu da adresira kršenje Ustavom zagarantovanih prava građana i građanki Srbije zabranom Evroprajda u septembru, zatim da se ponovo pokrene proces usvajanja zakona o istopolnim zajednicama.

Beograd prajd je pozvao Žigmanova i da pokrene izradu zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba i da se zalaže za borbu protiv rastućeg broja zločina iz mržnje u Srbiji, čiji su uzročnici homofobija i transfobija.

„Žigmanov je neobičan izbor na mesto ministra ovog resora, budući da na internetu ne postoji pisani trag da je ikad govorio o LGBTI+ temama“, navodi Beograd prajd i dodaje:

„Od novog ministra očekujemo da će zaista da deluje u interesu svih građana i građanki ove zemlje, te da će raditi na rešavanju ključnih pitanja i usvajanja odavno neophodnih pravnih akata koji se tiču poboljšanja prava i položaja LGBTI+ osoba u jednoj evropskoj zemlji u 2022. godini.“

Tomislav Žigmanov izabran je na parlamentarnim izborima za poslanika na manjinskoj listi.

Žigmanov je poznati politički predstavnik hrvatske manjinske zajednice u Srbiji poslednjih nekoliko decenija, a na srpsku političku scenu stupio još početkom devedesetih godina.

BONUS VIDEO – Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar