Pravničkom vratolomijom predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić produžila je svoj život i ugodan boravak u Jovankinoj vili na Dedinju, što smo već u istoriji mogli da vidimo i na primeru bivšeg predsednika Tomislava Nikolića. Vila se ne odriču, kao ni luksuza i lagodnog života, što dovodi do logičnog zaključka da nikoga ne bi iznenadila mogućnost da jednoga dana naprednjaci otkupe vile i nastave da žive u njima kao da je to njihova garsonjera ili apartman, a ne nešto što bi trebalo da pripada svim građanima Srbije.

Vila u Beogradu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, poznatija u javnosti kao Jovankina vila – neće više biti rezidencija. Tako je propisano izmenama Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije.

Rezidencije su, prema uredbi, zgrade koje se koriste za boravak predsednika Republike i predsednika Vlade Srbije, kao i za prijem i boravak stranih predsednika država ili vlada.

S obzirom da Ana Brnabić više nije premijerka, očekivalo se da se u roku od šest meseci iseli iz Jovankine vile koja je imala status rezidencije, ali očekivanja su raspršena. Umesto toga, uredbom Vlade vili je oduzet status rezidencije, a ona je postala reprezentativna zgrada za boravak predsednika.

Ana Brnabić Sednica Skupštine Srbije Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Još jedan dokaz da je sve moguće ukoliko se upotrebi ili zloupotrebi pravo i vođenje države, a namena preimenuje tako da odgovara vlastima, odnosno režimu.

Sa druge strane, slučaj bivše predsednice Vlade i aktuelne čelnice Narodne skupštine nije izolovan niti novi na našaoj političkoj sceni. Brnabić je mogla da se ugleda i „uči“ na primeru bivšeg prvog čoveka države i SNS Tomislava Nikolića.

Foto:M.A./ATAImages

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i nakon isteka predsedničkog mandata ostao je da živi u vili na Dedinju, u Užičkoj 23. Mimo prakse i pravila, to mu je omogućeno odlukom Vlade. U tom trenutku bilo je jasno da je to bio način da se Nikoliću pruži nešto što će ga odvratiti od ulaska u trku za još jedan predsednički mandat.

Nakon što je Nikoliću istekao prvi (ispostaviće se najverovatnije i poslednji mandat) 2017. godine, nije želeo da se iseli iz vile na Dedinju i praktično je nezakonito živeo u njoj, sve dok Vlada nije promenila Uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe.

Dakle, to je prvi put da su naprednjaci posegnuli za odlukom da izmene pravila tako da ona „leže“ njihovoj garnituri koja je na vlasti punih 12 godina.

Vila u kojoj i dalje boravi Nikolić ima 300 kvadrata samo u svojoj osnovi i nalazi se u državnom vlasništvu, što nije nešto što je „uklesano“ u kamenu i sklono je promenama, što ni pravnici ne isključuju kao mogućnost.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šabić: Ne treba isključiti da Brnabić dobije vilu

Komentarišući ovaj slučaj, advokat Rodoljub Šabić kaže da je raspolaganje nekretninama krajnje netransparentno, zbog čega javnost zna malo ili ništa.

„Ne zna ni koliko još ima sličnih slučajeva. Ne zna ništa o tome da li, kako i zašto, nakon što u njih budu uložena velika javna sredstva, neki objekti prelaze u privatnu svojinu. Ne zna se gotovo ništa o uslovima pod kojim je famozni DIPOS već otuđio značajan broj državnih vila. A ovih dana se, za sad uglavnom u kuloarima, ali sve glasnije čuje da i nekad čuveni „Klub poslanika“, nakon veoma skupog i temeljitog renoviranja, prelazi u privatne ruke biznismena bliskih vlasti.

Odgovor na vaše pitanje – da li bi i vila koju koristi Brnabić mogla postati njena privatna svojina ili svojina SNS-a ili nekog trećeg je u sferi spekulacija. Trenutno to pravno nije moguće, ali se u budućnosti ne može isključiti“, poručuje Šabić za Novu.

odrzan je okrugli sto Instituta za istrazivanje korupcije Кareja „Moc ili nemoc antikorupcijskog zakona“. Foto.Milos Tesic/ATAImages

On podseća da je Vlada naprednjaka svojevremeno pripremila zakon koji bi zakupcima državnih vila omogućio da ih kupe pod izuzetno povoljnim uslovima.

„Taj zakon je, na sreću, kao neustavan, vratio, moglo bi se reći ironijom sudbine, tadašnji predsednik republike Nikolić. Ali ne može se isključiti mogućnost da se vlast pojavi s novim i sličnim predlogom zakona. A, nezavisno i od toga, na osnovu još jedne slične izmene uredbe vila, kao što je prestala da bude rezidencija može prestati da bude i zgrada za reprezentativne potrebe i nakon toga nekom aktuelni korisnik nije isključen, prodata“, zaključuje Šabić.

Naprednjaci učili od socijalista

Nisu naprednjaci prvi otkrili mogućnost da kupe državne vile i da nastave da se “baškare” u njima. Bivši socijalisti i novopečeni naprednjak, kao i v.d. Direktora “Pošte Srbije” Zoran Baki Anđelković vlasnik je vile koje pomogao devedesetih u vreme sankcija.

Anđelković tako u svom posedu ima luksuzni DIPOS-ov objekat na Čukarici, do kojeg je, kako je ranije rekao za Nova.rs došao tako što ga je sa Vladom zamenio za dva stana. Oba je, navodi on, dobio na poklon.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Zoran Anđelković, nekadašnji funkcioner SPS-a, poznat još iz vremena Slobodana Miloševića, pored tri kuće čija je ukupna površina 700 kvadrata, poseduje i vilu na Čukarici, koja je nekada bila u državnom vlasništvu. U Anđelkovićevoj novoj imovinskoj karti navodi se da je postao vlasnik vile tako što je u zamenu za nju, Vladi Srbije dao stan. Uvidom u Katastar nepokretnosti vidi se da je u pitanju nekretnina sa prizemljem i jednim spratom, pet soba, četiri terase…

U Katastru se navodi da je Anđelković postao vlasnik vile 1999. godine, i to nakon što je Vladi dao dva stana koja je imao. Konkretno, navodi se da su dva ugovora o otkupu overena pred opštinskim sudovima u Beogradu.

Nije Anđelković bio izolovan u nameri da državnu vilu pretoči u privatni posed.

Zoran Baki Anđelković Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Iz fonda Diplomatskog stambenog preduzeća (DIPOS) od oktobra 1996. do decembra 2000, dakle za četiri godine, veliki broj nekretnina na atraktivnim lokacijama prešao je u privatno vlasništvo. Dok je 1991. Jugoslavija posedovala 12.500 stanova i vila, krajem 2002, niihov broj bio je daleko manji – 277. Anđelković, tada istaknuti socijalista, bio je samo jedan od mnogih „srećnih dobitnika“.

Vile su pale u ruke i bivšeg premijera Dragiše Pešića, ministra inostranih poslova Živadina Jovanovića, a bez vile nije ostao ni brat nekadašnjeg predsednika Borislav Milošević.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako se Ana Brnabić sukobila sa Žaklinom Tatalović na konferenciji za medije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare