Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Član Republičke izborne komisije (RIK) Jovica Todorović je večeras rekao da je RIK izvršio proveru za dve izborne liste jer su postojale okolnosti koje su ukazivale na sumnju da nije verodostojan "jedan veći broj izjava" birača o podršci koje su te liste podnele.

On je za Insajder kazao da su to liste „Dosta! Evropski put“ i Ruski manjinski savez, „te da građani s pravom mogu da sumnjaju u regularnost izbornog procesa kad su se ovakve stvari desile na samom početku“.

„Reč je o ciframa od 2.700 i 2.900 i više izjava birača. To je bio razlog što je RIK reagovala“, rekao je Todorović.

Kazao je da ne zna da li je Gradska izborna komisija Beograda imala sličnu ili istu situaciju, piše na sajtu Insajdera.

„Okolnosti u kojima postoje i manji broj pravno nevaljanih izjava – bilo da je reč da su neverodostojne ili da imaju druge pravne manjkavosti, one se izuzimaju iz celine materijala koji je podnosilac liste priložio, i ako preostaje dovoljan broj izjava da se izborna lista proglasi, ona se mora proglasiti u zakonskom roku od 48 časova od predaje“, kazao je on.

Po njegovim rečima, time se naprosto završavaju nadležnosti izbornih komisija.

Naglasio je da izborne komisije mogu ptom podneti krivične prijave „ako postoji sumnja ili indicija“ da je negde izvršeno neko krivično delo.

Posle toga nadležnost je na policiji i tužilaštvu da to istraže i eventualno da pokrenu sudski postupak u kojem se jedino može meritorno odlučiti da li su eventualno izvršena neka krivična dela i koja, kazao je on.

„Vrlo je važno, zbog građana, da im kažemo da je ovde reč o odlukama sudova u samoj izbornoj proceduri. Dakle, reč je o odlukama Upravnog suda koji je cenio zakonitost postupanja izbornih komisija“, rekao je on.

Kazao je da ne zna šta je sadržina prigovora, a kako je naveo, ne zna ni šta je sadržina odluke.

„Upravni sud se nije bavio istragom da bi građani to protumačili kao lošu poruku da se ovi slučajevi neće istražiti. Ovim slučajima će se, verujem, najpre baviti policija i tužilaštvo, a zatim će krivični sudovi ući u krivičnu procedure“, smatra Todorović.

Naglasio je da se „u ovom trenutku“ ne mogu doneti pouzdani i jasni zaključci u kojoj meri se dogodila neka aktivnost koja je izvesno kršenje zakona i ima elemente kriminalne aktivnosti“, a neophodno je da nadležni državni organi to istraže.

***

BONUS VIDEO – Milioni u predizbornoj kampanji i javni resursi u stranačke svrhe- institucije ne zanimaju 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar