Marinika Tepic
Marinika Tepić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je danas da je Srbija na korak od diktature, jer se još nisu počela događati politička ubistva, i postavila pitanje da li su poreski obveznici u Evropskoj uniji svesni da se njihov novac koristi za finansiranje autokratije.

Režim u Srbiji je degradirao pomoć EU, ne samo finansijsku, već i institucionalnu i ekspertsku, rekla je Marinika Tepić tokom debate „Budućnost Evrope u svetu koji se menja“, čiji su organizatori Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert.

Pročitajte još...

Marinika Tepić je izjavila da je aktuelni režim, da bi se domogao vlasti, preuzeo proevropsku naraciju demokratskih partija i civilnog sektora, ali da se sada pokazuje da od toga nema ništa.

Pomoć EU Srbiji se svodi na „ja sam to obezbedio“, ali ako nešto ne funkcioniše, onda je za to kriv Brisel, rekla je Marinika Tepić.

Ona je ocenila da Srbija nije ni „krhka demokartija“, jer demokratije nema, pošto je vlast uzurpirana.

Međustranački dijalog, uz posredovanje Evropskog parlamenta, poslednja je šansa da se na miran način dođe do situacije da se zakoni poštuju, izjavila je Marinika Tepić, uz tvrdnju da se 90 odsto zahteva opozicije odnosi na poštovanje zakona.

To je poslednja šansa da se dijalogom dođe do uslova za slobodne izbore. Ako dijalog ne donese rezultate, bojim se da će se borba za izborne uslove voditi na ulici, rekla je Marinika Tepić.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Nemačkoj Bernd Huteman je ocenio da su budućnosti Srbije i EU povezane.

Prema Hutemanovim rečima, EU bi trebalo da bude što veća, ali mnogi smatraju da bi trebalo da obuhvata samo zapadnu Evropu.

Uz konstataciju da se ne treba plašiti istine, Huteman je izjavio da želja da neka zemlja postane članica EU ne znači da se to i treba dogoditi ukoliko ne ispunjava uslove za prijem.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić je navela da su svojevremeno institucije u Beogradu bile spremne za proces priključenja EU, zbog čega su stizale pohvale iz Brisela.

Pohvale više ne dolaze, već se govori da nemamo odgovarajuće kapacitete za proces priključenja, zbog čega su rezultati tanki, rekla je Jelica Minić.

Ona je izjavila da zagađenje životne sredine pogađa sve građane Srbije, koji će se morati boriti na ulici, jer vlast nije kooperativna, tvrdeći da su strane investicije važnije od zdravlja.

Za to su se ljudi u EU borili decenijama, rekla je Jelica Minić, navodeći da termoelektrane u Srbiji doprinose zagađenju podjednako kao 250 termocentrala u Uniji, zagađujući vazduh i u susednim državama.

Jelica Minić je konstatovala da se Srbija nalazi unutar EU, a ne na obodu Rusije, Kine ili Sjedinjenih Američkih Država, zbog čega će Unija morati da se posveti Srbiji, „mada glavni posao ostaje na nama“.

Prema rečima Jelice Minić, Brisel će morati da se „pozabavi“ zapadnim Balkanom, jer taj mali prostor ima strateški značaj za EU, koja je, u globalnim razmerama, u defanzivnoj poziciji.

Jovana Spremo iz Komiteta pravnika za ljudska prava je navela da strane institucije koje prate stanje demokratije protekle četiri godine ukazuju na nazadovanje vladavine prava u Srbiji.

Nefunkcionisanje vladavine prava se nabolje videlo tokom prošlogodišnjeg vanrenog stanja, uvedenog zbog pandemije virusa korona, kada je došlo do masovnog kršenja ljudskih prava, izjavila je Jovana Spremo.

Ona je ocenila da se bez unapređenja vladavine prava ne može napraviti ni korak ka EU.

Reforme su potrebne građanima Srbije da bi živeli u demokratskom društvu, gde su im sva prava zaštićena, rekla je Jovana Spremo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare