Marinika Tepić
Marinika Tepić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić uputila je otvoreno pismo Upravnom odboru Radiotelevizije Srbije u kojem iznosi navode o finansijskom poslovanju RTS, "neopravdanom trošenju novca" građana, ali i vezama RTS sa kompanijom Mondo Inc Igora Žeželja.

Tepić je podsetila da je u toku novi konkurs za izbor rukovodstva RTS, raspisan 22. avgusta sa rokom od 30 dana za prijavljivanje, pošto na prethodnom niko nije izabran za direktora javnog servisa, a da je zabrinuta jer je iz medija konstatovala tokom prošlog konkursa da pojedini članovi UO nemaju nikakva saznjanja o finansijama javnog servisa.

Kao odgovorna osoba, dužna sam da vama i građanima Srbije iznesem zastrašujuće finansijske podatke po kojima je dosadašnje rukovodstvo RTS trošilo naš novac da stotinama hiljada evra plaća za reklame u tabloidima Alo, Kurir, Blic, nedeljniku Ekspres, da za usluge čišćenja prostorija plaća više od tri miliona evra samo u poslednjem mandatu, odnosno 92.000 evra mesečno, navela je neke od podataka Tepić.

Naročito vas molim, poručila je Tepić, da obratite posebnu pažnju na postupanja rukovodstva u pogledu ugovaranja serijskih, filmskih i TV programa.

Dovoljan je primer donedavne zamenice direktora RTS Ivane Miković, koja je na ovu funkciju došla na predlog direktora Dragana Bujoševića i koja je imala uvid unutar RTS sistema u sve parametre za ugovaranje filmske i serijske produkcije, TV programa i emitovanja sadržaja, naročito budžetske parametre, naglasila je Tepić.

Tepić tvrdi da je Miković, paralelno sa funkcijom zamenice direktora RTS, osnovala 25. juna 2018. godine privatnu firmu „Firefly productions“ za proizvodnju kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa.

Ona je istakla i da 5. aprila 2019. godine većinski vlasnik privatne firme „Firefly productions“ postaje vlasnik tabloida Kurir Igor Žeželj, sa svojom kompanijom Mondo Inc, dok Miković ostaje u suvlasničkom udelu i na direktorskoj poziciji.

Radiotelevizija Srbije je u više navrata plaćala i reklamiranje u Žeželjevom tabloidu Kurir, kao i njegovom portalu Mondo i nema sumnje da je direktor RTS Dragan Bujošević o svemu ovome imao saznanja, tvrdi Tepić.

U suprotnom, jednako je odgovoran ukoliko ih na tako odgovornom mestu nije imao i „burazerskim kombinacijama“ nesavesno upravljao RTS, zaključila je Tepić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar