Edi Rama, Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mislim da smo posle decenije ćutanja u odnosima Srbije i Albanije upravo nas dvojica počeli da manjemo loše poličko nasleđe i da smo u prehodnih godina pokazali konkretnim rezultatima mnogo bolje odnose među narodima dve zemlje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

On je rekao da je trgovinska razmena između dve zemlje od 2019. do kraja 2022. značajno uvećana, uvoz i izvoz, što se poklapa se i sa Zapadnim Balkanom, ali i boljim političkim odnosima.

PROČITAJTE JOŠ:

On je rekao da je sa albanskim pemijerom razgovarao o svim regionalnim pitanjima, o Berlinskom procesu i da pozdravlja angažovanje Albanije i lični doprinos Rame u okviru Berlinskog kongresa.

– Mi smo predvideli da u prestojećem periodu aktivno doprinesemo realizaciji ciljeva iz akcionog plana za zajedničko regionalno tržište – kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je sa Ramom razgovarao i o Otvorenom Balkanu, koliko je to bilo moguće u ovom kratkom periodu i da će večeras nastaviti da razgovaraju.

– Mi smo sa Albanijom i Severnom Makedonijom pokrenuli inicijativu Otvoreni Balkan. Ona je donela ogromne koristi za svakoga od nas i verujem za naše građane. Mislim da ta inicijativa može u budućnosti da doprinese dalje zbližavanju naroda i boljem životu i životnom standardu svih naših građana. I u narednom periodu ćemo imati sastanke u okviru inicijative Otvoreni Balkan – naveo je Vučić.

Kazao je da su večeras razgovarali o svim regionalnim pitanjima i pogledima na KiM, ali da ne bi bilo fer, ni korektno da bilo šta iznosi u prisustvu albanskog premijera, niti misli da će to on da čini.

Edi Rama, Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Naše razlike i poglede kako da se problemi rešavaju ćemo ostaviti za nas, za naše zemlje i za dalji tok naših razgovora večeras – istakao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama zahvalio je predsedniku Srbije na gostoprimstvu i prilici da se sastanu i razgovaraju.

– Stekli smo naviku da otvoreno razmenjujemo mišljenja, nekada se slažemo, nekada se ne slažemo, ali moramo da radimo u korist mira. S obzirom da premijerka nije bila prisutna, imali smo vremena i svakako sam imao priliku da opsežno razgovaramo na teme poput Berlinskog procesa i smatram da bismo mogli da napravimo novi plan kako bi Evropska komisija mogla da sastavi novi finansijski plan kako bi naše zemlje bile u jedinstvenom ekonomskom tržištu – rekao je Rama.

Edi Rama, Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pri završetku konferencije došlo je do određene tenzije između Vučića i Rame kada je premijer Albanije rekao da je poslao svoj predlog Statuta Zajednice srpskih opština Nemačkoj i Francuskoj, za koje je rekao da su „kumovi sporazuma“ između Srbije i Kosova.

Vučić je na to odgovorio grubim tonom da „u Srbiji ljudi sami biraju kumove“, ističući da „Statut ZSO jedino Srbija može da predloži jer je tako po Briselskom sporazumu“.

BONUS VIDEO: Da li predsednik i premijerka novim ekonomskim merama pokušavaju da utišaju proteste?