Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom u Beogradu, a na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da su razgovarali o svim regionalnim pitanjima, Berlinskom procesu koji će se 17. jula održati u Tirani, a Srbija je pozdravila angažovanje Albanije i lični doprinos albanskog premijera da se to i ostvari.

Počeli smo posle decenija ćutanja u odnosima Srbije i Albanija, pa i Srba i Albanaca, da menjamo loše političko nasleđe, a konkretni rezultati u međuvremenu su pokazali kako dve države i dva naroda mogu da sarađuju i brže idu napred, rekao je Vučić.

To pokazuje, kako je rekao i  međusobna trgovinska razmena između 2019. i kraja 2022 godine koja je znatno uvećana, što se poklapa i sa inicijativom Otvoreni Balkan, ali sa uzajamno boljim političkim odnosima.

Vučić je preneo da su razgovarali o svim regionalnim pitanjima, kao i o Berlinskom procesu.

Pozdravljamo angažovanje Rame i njegov lični doprinos u okviru Berlinskog procesa, rekao je Vučić i istakao da je Berlinski proces koristan regionalni format, koji će doprineti unapređenju procesa pomiranja i prevazilaženju nasleđenih problema iz prošlosti.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ta inicijativa je donela ogromne koristi za svakoga od nas i verujem, pre svega za naše građane. Mislim da će u budućnosti doneti još mnogo toga“, rekao je Vučić i nastavio:

„Govorili smo i o neretko različitim pogledima o situaciji na KiM, ali mislim da bi bilo nefer i nekonrektno da to iznosim u prisustvu albanskog premijera“, istakao je Vučić.

Albanski premijer Edi Rama zahvalio je na gostoprimstvu predsedniku Vučiću i rekao da su opsežno razgovarali o daljoj saradnji dve zemlje, ali i sukobili mišljenja koja nisu uvek ista.

„Do sada smo stekli takvu naviku da direktno razmenjujemo mišljenja na jedan otvoren način i da se slažemo da se ne slažemo i da se ne možemo dogovoriti oko svega, ali da ćemo se složiti oko onih ciljeva koji moraju biti ciljevi svakog u našem regionu“, rekao je Rama.

Albanski premijer posetio je ranije danas Sarajevo i Podgoricu, a juče je boravio u Skoplju i Prištini.

Rama se nalazi u poseti regionu u okviru priprema za Berlinski proces kojim će Tirana predsedavati u oktobru.

BONUS VIDEO: Ovo je medijska slika Srbije: Kosovo je nad tema, Vučić najprisutniji, ton naravno pozitivan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare