Tanasije Marinković Foto: Ivan Dinić/Nova S

Izbori su kvazidemokratski plašt koji treba da prikrije autoritarizam Aleksandra Vučića i njegove kamarile, izjavio je FoNetu profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Tanasije Marinković i ocenio da je većina u Republičkoj (RIK) i Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) izašla izvan prava.

One se ponašaju uličarski, a prebacuju ljudima da postupaju vaninstitucionlno zato što opravdano demonstriraju na ulicama, jer je to jedino što im ostalo, ukazao je Marinković u serijalu Kvaka 23.

Kako je protumačio u razgovoru sa Zoranom Sekulićem, mnogo više institucije je na mirnim demonstracijama, a one su uglavnom bile mirne, nego u većini RIK-a i GIK-a.

„Sada smo svedočili o mnogo većim nepravilnostima nego 2022. godine“, ocenio je Marinković, ali je napomenuo da izbori neće biti okončani sve dok traju izborni sporovi i dok njihovi rezulati ne budu objavljeni u Službenom glasniku.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kao pravnik, moram da skrenem pažnju da, nažalost, nemamo zvanične odluke naših pravosudnih organa o svim tim pojavama, ali nereagovanje tužilaštva i sudova bacaju senku na sudstvo i dovode u pitanje ugled i nepristrasnost čitavog sudstva“, poručio je Marinković.

n je rekao da činjenje i nečinjenje državnih organa pokazuju paralizu institucija i naglasio da su nepravilnosti toliko ozbiljne da nalažu poništavanje izbora u Beogradu, pokrajinskih u Vojvodini i republičkih.

„Sasvim je sigurno da su analogno tome nepravilnosti i u 64 lokalne zajednice, gde su održani lokalni izbori, pa bi bi verovatno i tu trebalo pokretati postupke za poništavanje izbora pred Ustavnim sudom“, rekao je Marinković.

On je primetio da se na proteklim izborima gazila i forma i ukazao da je Gradska komisija odbacila prigovore opozicije, uz objašnjenje da nije nadležna, pa je predmet prosledila Republičkoj koja jeste nadležna, ali tvrdi da ih nisu podneli ovlšćeni predlagači, dok Upravni sud sve to aminuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare