Tamara Džamonja Ignjatović Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić ocenio je da članovi ProGlasa reprezentuju proustašku politiku, zbog izjava Dinka Gruhonjića, Ane Lalić i Zorana Kesića izrečenih u Dubrovniku. Ipak, psihološkinja i članica ProGlasa Tamara Džamonja Ignjatović smatra da zapravo Srpska napredna stranka širi fašizam.

Šapić je prozvao i opoziciju, pitajući se što ne reaguje.

„Niko iz opozicijе nijе rеkao, čеkajtе ljudi, ako jе to taj ProGlas, ako su to njihovi stavovi, mi sе od njih ograđujеmo i nе žеlimo njihovu podršku. Mi sad dolazimo do jеdnе potpunе ogoljеnosti na našoj srpskoj političkoj scеni, a to jе da imamo prilično jasnu dеfinisanu prodržavnu i prosrpsku politiku, a sa drugе stranе proustašku politiku koju rеprеzеntuju ProGlasovci Gruhonjić, Hеgеdiš, Kеsić, a koju nе da niko iz opozicijе nijе osudio, vеć počinju i da jе branе“, navеo jе u obraćanju.

Iako Dinko Gruhonjić već mesecima dobija konstantne pretnje, Šapić je istakao da veruje da Gruhonjiću neće ništa da se desi, piše Danas.

Tamara Džamonja Ignjatović navodi da je pre svega neophodno pustiti pravu izjavu Dinka Gruhonjića i saslušati njegov komentar na nju.

„Stalno imamo nečije interpretacije koje su vrlo selektivno izvučene iz konteksta. Treba razmišljati ko zaista zastupa fašističku propagandu. Način na koji oni modeluju ovu javnost i šire propagandu zbog jedne izjave upravo predstavlja fašizam koji žele da pripišu drugima“, kaže Džamonja Ignjatović.

Ističe da Srpska napredna stranka preuveličava sve pretnje koje su upućene njima, a sa druge strane, direktno crta meto na čelo svima koji misle drugačije od njih, pripisujući im svoje karakteristike.

„To je postao potpuno uhodani model medijske manipulacije. Apsolutno je važno da se nikome ništa ne dogodi, ali je podjednako bitno i da se čuje šta je neko stvarno rekao i da mu se dozvoli da objasni svoje stavove, upravo pred ovima koji nisu spremni to da čuju i koji slušaju samo interpretacije“, objašnjava Džamonja Ignjatović.

Sagovornica Danasa ulaže nadu da se nikome ništa neće desiti, jer je sloboda mišljenja pre svega Ustavom zagarantovana, pogotovo je važna jer se širi krug ljudi na koje se sprovodi medijski progon.

Objašnjava da ako neko želi da oformi javno mnjenje protiv neke grupe onda će praviti asocijativne mreže koje suštinski ne postoje. Smatra da vlast ovo radi jer ProGlas vidi kao pretnju.

„ProGlas ih ugrožava svojom reputacijom i uticajem u društvu, upravo zato što zastupa stavove koji su vrlo demokratski i potpuno nisu profašistički, a to su bazične vrednosti oko kojih društvo može da se ujedini. Vlast to plaši i zbog toga stalno predstavlja svoje protivnike na suprotan način ne bi li odvojila ljude od uticaja koje ProGlas ima“, kaže Džamonja Ignjatović.

Navodi da ih vladajuća stranka takođe vidi kao opasnost zbog njihovih kritičkih stavova šta vlast predstavlja danas, te da to nema nikakve veze sa odnosom sa srpskim narodom.

„Srpska napredna stranka konstantno pokušava sebe da predstavi kao zaštitnika građana, a oni upravo ugrožavaju poziciju svog naroda ovakvim izjavama“, ističe Džamonja Ignjatović.

****

BONUS VIDEO – Mentalno Razgibavanje: Za proglas spremni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar