Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Skoro tri godine trajala je rekonstrukcija Savskog trga, a evo već drugi put majstori moraju da popravljaju očito loše završen posao. Naime, ovih dana nedaleko od skupocenog spomenika Stefanu Nemanji otvorila se rupa, jer je desetak masivnih ploča propalo. Postavlja se pitanje ko je loše odradio posao i koliko će nas koštati nova popravka.

Tadašnji zamenik gradonačelnika, a sada ministar građevinarstva Goran Vesić najavljivao je i početak rekonstrukcije Savskog trga i njeno okončanje.

Rekonstrukcija se odužila na blizu tri godine, iako je Vesić najavljivao da će ona biti završena i za manje od godinu dana. I tada je bilo jasno da je malo verovatno da u tom roku ceo posao bude završen.

Pročitajte još...

Pa ipak, prolazila je prva, pa druga godina, čak je i spomenik Stefanu Nemanji svečano otkriven, a da radovi nisu bili okončani.

Savski trg u međuvremenu je dobio novo ruho, ali je očigledno da rekonstrukcija nije odrađena kako treba.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U decembru prošle godine mediji su pisali da su majstori ponovo na Savskog trgu, a problem su navodno bile cevi.

Ovog puta, sudeći po fotografijama koje smo mogli da vidimo, jedan kombi pokušao je da pređe preko Trga, ali je upao u rupu. Naime, desetak masivnih ploča sa šetališta je tada propalo, a pokazalo se da su te ploče ležale na stubićima.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sada je taj prostor ograđen, a fotoreporter “Nove” na licu mesta uverio se i da su klimave i okolne ploče.

Ni kada je rekonstrukcija počela, a ni sada ne znamo ko je izvodio radove ni ko koliko nas je to koštalo.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, sudeći po pisanju medija i najavama tadašnjih gradskih zvaničnika taj projekat je finansirala kompanija Beograd na vodi, u kojoj država ima vlasnički udeo 32 odsto. Preostali udeo pripada firmi “Belgrade Waterfront Capital Investment L.L.C” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Budući da nije reč o javnom preduzeću, ostalo je nepoznata cena rekonstrukcije, a nije objavljena ni informacija o firmi koja je izvodila radove.

Informacije o tome, ali i o propadanju ploča, zatražili smo od kompanije Beograd na vodi, ali do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli.

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu, kaže za „Novu“ da je Savski trg očigledno očajno urađen, kao što je to bio slučaj sa Trgom republike.

Nikola Jovanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Kao što na Trgu republike ne sme više da da stane autobus za dobrovoljno davanje krvi, tako je bilo dovoljno da prođe kombi Savskim trgom, pa da se nekoliko ploča uruši. Da ironija bude veća, Savski trg je sa svojih 20.000 kvadrata čistog prostora predviđen za veća okupljanja ljudi i razne manifestacije. Koliko je to bezbedno, ako se zbog jednog kombija uleže“, navodi Jovanović.

On ističe da ukoliko je investitor Beograd na vodi, onda ta kompanija mora da nadoknadi saniranje Trga, kao i da obavesti javnost ko je bio izvođač, a ko je bio zadužen za nadzor radova.

Cena spomenika i dalje tajna

I dalje se ne zna ni koliko je građane Srbije koštao spomenik Stefanu Nemanji. Podaci o tome vodili su se kao poverljivi od 18. jula 2018, a sa rokom čuvanja do 2023.

Iako je taj rok istekao, informacije o ceni spomenika i dalje su tajna za građane Srbije.

“Nova” je te podatke po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama zatražila od nadležnog Sekretarijata za kulturu prvo u decembru, a potom u januaru. Taj sekretarijat nam je produžio rok za odgovor na 40 dana jer nisu u mogućnosti da odgovore za 15 daba “zbog prijema i rešavanja velikog broja zahteva”.

BONUS VIDEO Aleksandar Šapić o uklanjanju Starog savskog mosta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar